Διμερή συμβόλαια ΑΠΕ για τη βιομηχανία: Στόχος για κόστος κάτω από τα 40€ ανά Μεγαβατώρα - Τα κίνητρα για τους παραγωγούς.

15 02 2021 | 10:11

Σε ανταγωνιστικά κόστη που μπορεί να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 40€/MWh και να φτάσουν μέχρι και τα 35€/MWh, εκτιμάται ότι μπορούν να συναφθούν οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ βιομηχανιών και παραγωγών ΑΠΕ στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που προωθεί το ΥΠΕΝ ως λύση για το ενεργειακό της βιομηχανίας. Σε αυτά τα επίπεδα υπολογίζεται ότι σε συνδυασμό με τα κίνητρα που θα παρασχεθούν, οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν ένα εύλογο κέρδος και ταυτόχρονα η ενεργοβόρος βιομηχανία να εξασφαλίσει βιώσιμους και ανταγωνιστικούς όρους για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και μάλιστα με πράσινη ενέργεια.

Οι διμερείς συμβάσεις θα αφορούν σε νέα έργα ΑΠΕ, τα οποία δεν έχουν σήμερα σύμβαση αγοραπωλησίας με το διαχειριστή ΔΑΠΕΕΠ. Δηλαδή θα πρόκειται για έργα τα οποία όταν θα υπογράψουν τη διμερή σύμβαση θα μπορούν να την αξιοποιήσουν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, αφού θα έχουν εξασφαλισμένη σε μακρύ χρονικό ορίζοντα την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Παράλληλα εκτός από την εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μελετώνται και άλλα κίνητρα όπως η απαλλαγή από συγκεκριμένα κόστη της αγοράς, που θα καθιστούν ακόμη πιο ελκυστική τη σύναψη των διμερών συμβάσεων. Ωστόσο για να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα κίνητρα απαιτείται το πράσινο φως από την πλευρά της DGCOMP, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΝ πρόσφατα, όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σχέδιο για διμερείς συμβάσεις για τη βιομηχανία. 

Μια άλλη παράμετρος των διμερών συμβάσεων, είναι ότι δεν θα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τον ΕΛΑΠΕ, με δεδομένο ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται απευθείας από τη βιομηχανία ή τις βιομηχανίες με τις οποίες θα υπογράψουν. 

Σημειώνεται ότι το μέτρο θα αφορά σε καταναλωτές ενέργειας των οποίων η ένταση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 20% του λειτουργικού κόστους παραγωγής. Εκτός από τις παραγωγικές βιομηχανίες, το μέτρο δύναται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός (ξενοδοχεία), αλυσίδες εστίασης κλπ. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική τιμή ενέργειας μέσω τρίτου παρόχου. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το μέτρο μπορεί λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου η εγχώρια ενεργοβόρος βιομηχανία να επισπεύσει την ενεργειακή της μετάβαση επιτυγχάνοντας  την ενεργειακή της τροφοδοσία από ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ.

 

 

15 Φεβρουαρίου 2021

energypress