e-mc2: διαλύει τους λεκέδες της αμφιβολίας.

Το e-mc2 δημιουργήθηκε για να φωτίζει την επιστημονική αλήθεια για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους καταπολέμησης της και έτσι να διαλύει τις αμφιβολίες που δημιουργούν διάφοροι δεινόσαυροι.

 

Επισκεφθείτε το!

 

1

Την πρωταπριλιά του 2018 γεννήθηκε ένα νέο πόρταλ με τον διακριτικό τίτλο Ε-mc2.gr και τον επεξηγηματικό υπότιτλο energy matters to climate change.

Στόχος του να καλύψει όλα όσα αφορούν την εν εξελίξει επανάσταση της ενεργειακής μετάβασης στον αιώνα της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά όχι ως ένα Μέσο ουδέτερο και αποστασιοποιημένο. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στα ενεργειακά θέματα με σαφή επίγνωση της ανάγκης για επείγουσες και αποτελεσματικές λύσεις, και με σαφή τοποθέτηση υπέρ της παγκόσμιας προσπάθειας επίτευξης οικονομίας πολύ χαμηλού, αν όχι μηδενικού, άνθρακα και συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας εδάφους κάτω από 1,5ο Κελσίου τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, οι δύο τομείς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς τα 2/3 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ενέργεια.

 

Και αυτό είναι άλλωστε φανερό αφού παρά τις προσπάθειες μας στην καθαρή παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το REN21: «σχεδόν το 80% της ενέργειας το παίρνουμε από ορυκτά καύσιμα», με την Θέρμανση, Ψύξη και Μεταφορές να είναι οι αδύναμοι κρίκοι της καθαρής ενεργειακής μετάβασης. Γεγονός που κάνει το δίλλημα 2°C or not 2°C? απειλητικό, και την απαιτούμενη αντίδραση επιτακτική.

Γιατί το πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο μια και ή καιγόμαστε ή πνιγόμαστε και επομένως αυτός ο κλιματικός φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πάψει να είναι μια  βολική πολιτική δικαιολογία η κλιματική αλλαγή, γιατί δυστυχώς είναι άβολη η πραγματικότητα για τους πολίτες.

 

Ευτυχώς η αναμενόμενη και προαναγγελθείσα θετική εξέλιξη των οικονομικών των ΑΠΕ ήρθε πάνω στην ώρα για να αποδείξει πόσο συμφέρει την παγκόσμια οικονομία να επενδύσει στις ΑΠΕ και μάλιστα άμεσα στη λογική «Use it or lose it». Με την βιομηχανία εκτός κι εντός των τειχών να κατακτά το ένα μετά το άλλο ορόσημα για τις Ανανεώσιμες, και με τις τιμές των διαγωνισμών και το κόστος των ΑΠΕ να πέφτει διαρκώς, οδήγησε ακόμη και θεματοφύλακες της οικονομία όπως η Τράπεζα UBS να δηλώνουν πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι «ουσιαστικά δωρεάν» το 2030!

Πώς να μην το δηλώσει όταν οι σκληροί αριθμοί αποδεικνύουν ότι τα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είναι φθηνότερα από νέους και τους υπάρχοντες σταθμούς άνθρακα και αερίου, ενώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα τιμολόγια πράσινης ενέργειας είναι πλέον τα φθηνότερα.

 

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά με π.χ. ρεκόρ παραγωγής από τις Σκωτσέζικες Ανεμογεννήτριες, που κάλυψαν το 98% της ζήτησης του Οκτωβρίου!, με τις ανανεώσιμες έτοιμες να ξεπεράσουν τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή στην Γερμανία.

Και το μέλλον τρέχει κατά επάνω μας και φέρνει π.χ. την αιολική ενέργεια και στη ναυτιλία, το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο να ταξιδεύει στη Γερμανία και εντυπωσιακά να βλέπει να έρχεται η ώρα του ηλεκτρικού αεροπλάνου, ενώ στα σίγουρα προβλέπεται η εγκατάσταση 40 εκατομμυρίων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030.

 

Δικαιολογημένα λοιπόν αναφωνεί η EBRD: Ζήτω η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρ’ όλα αυτά κι ενώ, όπως είπαμε, είναι δεδομένοι οι κίνδυνοι, αφού περιβάλλον και κλιματική αλλαγή αποτελούν υπαρξιακά ζητήματα για τη Μεσόγειο και το όφελος από τις ΑΠΕ θα είναι πάνω από 12 δις στη 10ετία για την οικονομία σύμφωνα με το υπό διαβούλευση εθνικό σχέδιο ΕΣΕΚ, οι αντιδράσεις δυστυχώς δεν λείπουν από διάφορες μειοψηφίες, με την γνωστή επωδό να φύγετε, να πάτε αλλού.

 

Φυσικά δεν είναι τυχαίο αυτό γιατί συντηρείται από αρνητές της κλιματικής αλλαγής, που χρόνια εξύφαιναν την πολιτική τους, παρ όλο που είχαν ενημέρωση και  προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή όπως π.χ. η Shell και η Exxon, που όμως τις κράτησαν μυστικές.

 

Και έτσι η αυτοκρατορία των ορυκτών καυσίμων με την συνδρομή πρόθυμου πολιτικού προσωπικού έχτισε την άρνηση στις ΑΠΕ για να φτάνουμε στο σημείο να ακούμε τέρατα και σημεία όπως τη δήλωση του Trump: «έχω φυσικό επιστημονικό ένστικτο για την κλιματική αλλαγή». Φυσικά μπορεί κανείς να συμφωνήσει ότι οι ηγέτες που αρνούνται την κλιματική αλλαγή πρέπει να πάνε στο ψυχιατρείο, αλλά δεν λύνεται άμεσα το πρόβλημα.

 

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και πολλές άλλες φωνές, όπως της Αυτοκράτειρας των Ανανεώσιμων, της διάσημης από την Eurovision Ρουσλάνα, που έδωσε μια ροκ συναυλία στο Αμβούργο μόνο με χρήση ηλιακής ενέργειας.

 

Με αυτά και με αυτά όμως, με τον χρόνο να κυλάει χωρίς την απαραίτητη δράση, φτάσαμε στην πιο σημαντική δεκαετία στην ιστορία του πλανήτη, σύμφωνα με την τελευταία δραματική προειδοποίηση της IPCC.

 

Για την ώρα όπως έχουν τα πράγματα 44 χώρες μας οδηγούν σε καταστροφική υπερθέρμανση άνω των 5ο Κελσίου, ενώ θα έχουμε άνοδο παγκόσμιας θερμοκρασίας 3,8ο Κελσίου, αν ο πλανήτης ακολουθούσε το παράδειγμα της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της IPCC μια δεκαετία και μισός βαθμός Κελσίου μας χωρίζουν από την καταστροφή. Τρομάξατε; Θα έπρεπε!

Πως δεν θα έπρεπε, αφού πλέον πλημμύρισε ακόμη και η έρημος!! Τι δεν καταλαβαίνουμε επιτέλους;

 

Η IPCC κωδικοποίησε τα πέντε βήματα για την επίτευξη του στόχου του 1.5ο Κελσίου και κυρίαρχο βήμα είναι η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην θέρμανση, ψύξη και μεταφορές μέσω του εξηλεκτρισμού τους και φυσικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα θέμα προσωπικών επιλογών. Όπως δήλωσε και ο διάσημος Harrison Ford: «Μη εκλέγετε ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην επιστήμη».

 

Εγώ θα το έλεγα λίγο διαφορετικά: «Ψηφίστε σαν να κρέμεται ο κόσμος όλος από την ψήφο σας. Γιατί όντως κρέμεται.»

Και ίσως μια σημαντική ψήφος, μια σημαντική επιλογή να είναι η χορηγική υποστήριξη του e-mc2, το οποίο με την υποστήριξη σας, ευελπιστεί να συμβάλλει στην απαιτούμενη ενημέρωση, αφύπνιση και κινητοποίηση πολιτών και πολιτείας για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Αν συμφωνείτε μαζί μας, στηρίξτε μας!

Επισκεφθείτε το!

Γιάννης Τσιπουρίδης