Εγκατέλειψαν το "παιχνίδι" 107 επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ - Ανάμεσά τους μεγάλα project αιολικών και ηλιοθερμικών - Ολόκληρος ο κατάλογος.

Τις 107 έφτασαν οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ που απορρίφθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επειδή δεν υπέβαλαν δήλωση επιβεβαίωσης ή και επικαιροποίησης.

Συγκεριμένα, πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως και τον κύκλο υποβολής αιτήσεων του Ιουνίου 2018 και των οποίων εκκρεμούσε η αξιολόγησή τους κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 4685/2020.

Μεταξύ των 107 αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών “φιγουράρουν” αρκετά μεγάλα επενδυτικά project, καθώς, και projects που είχαν απασχολήσει την ενεργειακή επικαιρότητα και εγκατέλειψαν στα “μισά του δρόμου”. 

Τέτοια είναι τα δύο ηλιοθερμικά της Nur σε Κρήτη και Ρόδο, ισχύος 25 και 50 MW, αντίστοιχα. Ενδεικτικά, αλλα έργα που εγκαταλείφθηκαν μετά την υποβολή της αίτησης είναι

το σχέδιο της ΕΛΤΕΧ Άνεμος για αιολικό 162 MW στη Κέρκυρα,

της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Κέα, ισχύος 100 MW,

της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-Victor Αιολική Κυθήρων με δύο αιτήσεις για ισάριθμα αιολικά στα Κήθυρα, ισχύος 18 και 21 MW, αντίστοιχα,

της Τζάσπερ Αιολική Ελλάδος με δύο αιτήσεις για αιολικά στη Κέρκυρα, ισχύος 275 MW και 220 MW, καθώς επίσης της ίδιας εταιρείας δύο αιτήσεις για αιολικά πάλι σε Άνδρο (306MW) και Λέσβο (445MW),

των ΕΛΠΕ για έργο ΣΗΘΥΑ στη Θεσσαλονίκη και ισχύος 55MW.

Ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, βάσει του νόμου 4685/2020 και των παραγάφων 1,2 και 3 του άρθρου 23 προβλέπεται ότι:

“1. Εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα οποία έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ έως και τον κύκλο υποβολής αιτήσεων Ιουνίου 2018, αξιολογούνται από τον Φορέα Αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3468/2006 (Α' 129), όπως ισχύει, και την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΥΑΠΕ/Φ1/14810 (Β' 2373/2011), όπως ισχύει, και εκδίδεται απόφαση απόρριψης ή χορήγησης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. 2. Με ανακοίνωση του Φορέα Αδειοδότησης, η οποία εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επιβεβαιώσουν εντός (30) τριάντα ημερών τα αιτήματά τους και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών εντός των πολυγώνων των αρχικών αιτήσεων λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13. 3. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιβεβαίωσης ή επικαιροποίησης εντός του ανωτέρου προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, τα αιτήματα απορρίπτονται άμεσα και άνευ ετέρου. Ο Φορέας Αδειοδότησης αναρτά στην ιστοσελίδα του τον πίνακα των απορριφθεισών αιτήσεων”.

Δείτε εδώ τον κατάλογο των 107 έργων και την σχετική απόφαση της ΡΑΕ. 

 

 

17 Φεβρουαρίου 2021

energypress