Μπελάς τα χωρικά δεδομένα για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού – Τα λάθη που βρίσκει η ΡΑΕ στις αιτήσεις.

Ο έλεγχος των χωρικών δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού, όμως η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι είναι αρκετά τα προβλήματα στην καταχώρησή τους στους διάφορους κύκλους υποβολής αιτήσεων,  με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Αρχής αλλά και να ανακύπτουν εμπόδια σε επενδυτικά εγχειρήματα.

Τα άρχεια shapefile, με τα οποία οι αιτούντες δίνουν στη ΡΑΕ τα προς έλεγχο χωρικά δεδομένα, πρέπει να έχουν συγκεκριµένη δοµή, έτσι ώστε να γίνει απρόσκοπτα η µεταφορά τους στο σύστηµα GIS της ΡΑΕ και να είναι δυνατό να γίνουν οι αυτόµατοι έλεγχοι µέσα από την εφαρµογή ελέγχου των χωρικών δεδοµένων, την οποία ανάπτυξε η εταιρεία GET.

Προκειμένου να διευκολύνει τους αιτούντες, η ΡΑΕ έχει εκδόσει Οδηγό υποβολής χωρικών στοιχείων, ένω έχει θέσει στη διάθεση των ενδιαφερομένων και υποδείγµατα ανά τεχνολογία προκειµένου να υπάρχει οµοιογένεια στα υποβληθέντα αρχεία shapefile. 

Παρά τις προσπάθειες της Αρχής να δώσει σαφείς οδηγίες, όμως, το φαινόμενο της λανθασμένης καταχώρησης χωρικών δεδομένων επαναλήφθηκε στον κύκλο του Δεκεμβρίου.

Τις απαραίτητες διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολής χωρικών δεδομένων Σταθμών ΑΠΕ για τροποποίηση Βεβαίωσης Παραγωγού (shape file-GIS) έδωσε ο κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Αδειοδοτικής Διαδικασίας και Τήρησης Μητρώων και Αρχείων της ΡΑΕ, με τηνπαρουσίασή του στην Ημερίδα της Αρχής με θέμα «Επεκτάσεις του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων τροποποίησης/μεταβίβασης/ ενημέρωσης αδειών παραγωγής ή/και Βεβαιώσεων Παραγωγού» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Τα λάθη στην καταχώρηση των χωρικών δεδομένων

Τα πιο συχνά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου είναι τα εξής:

-Δεν χρησιµοποιήθηκαν από όλους τα υποδείγµατα χωρικών στοιχείων. 

-Στα πεδία των υποδειγµάτων υπήρχαν κενά πριν ή µετά την συµπλήρωση της εταιρείας ή της θέσης εγκατάστασης 

-Δεν συµπληρώθηκε σωστά ο αριθµός αίτησης πχ Γ-5555 αντί για Γ-05555 ή Γ 05555 αντί για Γ-05555 

-Η ισχύς του σταθµού ήταν µε «,» αντί για «.» Πχ 26,4 αντί για 26.4 

-Δεν χρησιµοποιήθηκε η κωδικοποίηση χαρακτήρων στο αρχείο shapefile σε UTF-8 µε αποτέλεσµα να µην γίνεται ανάγνωση του αρχείου 

-Η γεωµετρία των αντικειµένων είχε πρόβληµα και δεν µπορούσαν να διαβαστούν τα shapefiles. 

-Δεν υποβλήθηκαν όλα τα παράγωγα αρχεία (*.shx, *.dbf, *.prj) 

Δείτε την παρουσίαση εδώ.  

Έλεγχος χωρικών προϋποθέσεων για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού

Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που θέτει ο ν.4685/2020 είναι και οι εξής:

-Η θέση εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου τελεί σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ, εφόσον οι περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο. Ο Φορέας αναρτά τις περιοχές αυτές στο γεωπληροφοριακό του σύστημα συνεργαζόμενος με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες. 

-Τηρούνται οι περιορισμοί χωροθέτησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13. 

-Η σύνδεση του έργου δεν αφορά περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 14. 

-Δεν υφίσταται υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου, λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 15.

 

 

4 Φεβρουαρίου 2021

energypress