"Ειδική ζώνη" με δικά της ΑΔΙ η Κρήτη μετά το 2022 – Σχεδιάζεται διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.

Το θέμα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης για το εφετεινό καλοκαίρι (2019) θεωρείται ότι έχει αντιμετωπιστεί με τη λύση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών να δρομολογείται από τη ΔΕΗ, μετά από απόφαση της ΡΑΕ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα επάρκειας ισχύος 90 MW.

Για το επόμενο καλοκαίρι του 2020 η ΡΑΕ αναμένεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της εντός των επόμενων εβδομάδων, περί τις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Αρχή μελετά ήδη σενάρια για να αποφασίσει, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, συνολικά για την μεσοπερίοδο από την πρώτη (μικρή) διασύνδεση του νησιού έως την δεύτερη, δηλαδή για τα έτη 2020 με 2023, καθώς επίσης για τις ανάγκες της Κρήτης και μετά το 2023.

Παρότι τα δύο καλώδια (από Πελοπόννησο και Αττική) θα δώσουν επαρκή δυναμικότητα για την Κρήτη, η περίοδος μετά τη μεγάλη διασύνδεση, από το 2023 δηλαδή και μετά, δεν θεωρείται εξασφαλισμένη καθώς πρέπει να υπάρχουν λύσεις για την περίπτωση που το ένα ή και τα δύο καλώδια βρεθούν, για οποιοδήποτε λόγο, εκτός λειτουργίας.

Η μία λύση είναι να υπάρχουν εφεδρείες. Η άλλη, όμως, είναι να εγκατασταθεί και να λειτουργεί μόνιμα στο νησί ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, προφανώς με καύσιμο LNG.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος η άποψη που θεωρεί προτιμότερο να θεωρηθεί η διασυνδεδεμένη Κρήτη ως μια «ειδική ζώνη», για την οποία θα οριστεί κάποια ειδική ενίσχυση (ένα είδος ΑΔΙ μόνον για την Κρήτη) και θα προκηρυχθεί στη συνέχεια διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.

Εκτιμάται ότι το κόστος μιας τέτοιας λύσης θα είναι μικρότερο από το να πληρώνονται λύσεις εφεδρείας. Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση της όποιας μονάδας, θα προχωρήσει μετά από διαγωνισμό για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί, στο πλαίσιο του οποίου θα προκριθεί εκείνη η λύση που έχει το μικρότερο κόστος και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ωφέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς έχει εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα (από τη SOCAR, τους Καταριανούς, τον ΗΡΩΝΑ για μεταφορά της μικρής μονάδας κ.λπ.).

Το χρονοδιάγραμμα

Το 2020 αναμένεται να έχει ηλεκτριστεί το υποβρύχιο καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης χωρητικότητας 180 MW και το 2022 το μεγάλο ανάμεσα στην Κρήτη και την Αττική δυναμικότητας μεταφοράς 1.000 MW.

Από τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να αποσυρθούν πετρελαϊκές μονάδες της τάξης των 600 MW σε σύνολο 810 MW λόγω κοινοτικής οδηγίας που απαγορεύει την εκπομπή ρύπων από ένα όριο και πάνω. Βεβαίως το υπουργείο έχει αποφασίσει, λένε οι πληροφορίες, τη συνέχιση της λειτουργίας όσων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι απαραίτητες για να μην μείνει το νησί χωρίς ρεύμα, παρά τα όσα ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

 

 

 

17 Μαϊου 2019

energypress