Ενεργειακή ανεξαρτησία, χαμηλότερο κόστος και γεωπολιτικά οφέλη μέσω της προσεκτικής ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών

Η προσπάθεια ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία, αλλά και γεωπολιτικά, όπως τονίστηκε χθες σε συνέδριο για τη γαλάζια οικονομία

Η γ.γ. ενέργειας και πρώτων υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε για την ανάπτυξη του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τα υπεράκτια αιολικά και ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο από το υπουργείο, παρατηρώντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί μια περιεκτική και πολυεπίπεδη ανάλυση της κάθε θαλάσσιας ζώνης που θα προσφερθεί εν συνεχεία στους επενδυτές.

 

Στα πλαίσια αυτά, γίνεται προσεκτική επιλογή και αναπτύσσεται μια διαδικασία έγκρισης που θα περιλάβει στρατηγικές και περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες θα δώσουν στο υπουργείο την απαιτούμενη εμπιστοσύνη ότι υπάρχει επαρκής προστασία των ελληνικών θαλασσών. Επίσης, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει ήδη τη χαρτογράφηση του αιολικού θαλάσσιου δυναμικού ώστε στη συνέχεια να το εκμεταλλευτεί και εν τέλει να εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έχει νόημα για τη χώρα μας σε τρεις άξονες. Από τη μια η ενεργειακή κρίση έχει αναδείξει τη σημασία ανάπτυξης εγχώριων πηγών ενέργειας ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, τα υπεράκτια αιολικά ακολουθούν τη μείωση του κόστους που είχαν μέχρι σήμερα και τα χερσαία αιολικά, άρα πρόκειται για οικονομική πηγή ενέργειας, ιδίως στο περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα. Τέλος, αυτονόητο είναι ότι δεν εκλύουν ρύπους, άρα είναι απολύτως συμβατά με τον ενεργειακό και κλιματικό σχεδιασμό που θέλει εκμηδενισμό του άνθρακα ως το 2050.

Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο εστίασε ο κ. Παπασταματίου είναι η γεωπολιτική διάσταση, καθώς θεωρεί ότι στην περιοχή μας τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να στηρίξουν και την ειρήνη στις επόμενες δεκαετίες. "Αν αναπτύξουμε πλήρως το δυναμικό και εξάγουμε την ενέργεια προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε θα κάνουμε το Αιγαίο κέντρο εμπορίου, ευημερίας και ειρήνης", τόνισε σχετικά.

1