Ενεργειακό κόστος και οι οδηγίες για ΑΠΕ και για εξοικονόμηση στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Σήμερα πραγματοποιείται η σύνοδος των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. στη Σλοβενία υπό το βάρος των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν για το κλιματικό πακέτο ‘Fit for 55’, το οποίο παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον Ιούλιο και περιλαμβάνει τους νέους στόχους για το 2030. Το πακέτο αποτελείται από 14 διαφορετικές νομοθετικές προτάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% ως το 2030. Σήμερα το συμβούλιο θα απασχολήσουν δύο από αυτές, συγκεκριμένα οι οδηγίες για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι υπουργοί θα συζητήσουν κατά πόσο η οδηγία για τις ΑΠΕ οδηγεί στην κατάλληλη ισορροπία ώστε να υπάρξει διείσδυση σε όλους τους οικονομικούς τομείς - ηλεκτρισμό, κτήρια, βιομηχανία και μεταφορές.

Παράλληλα, θα τους απασχολήσει το αν η αναθεώρηση της οδηγίας για την εξοικονόμηση παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για μια δίκαιη μετάβαση.

Πέραν της παραπάνω ατζέντας, οι αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών αγαθών θα αποτελέσουν βασικό θέμα στις συζητήσεις, καθώς τρία κράτη-μέλη, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζήτησαν ήδη την παρέμβαση της Κομισιόν για περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Για την ελληνική παρέμβαση διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ.

Τη Δευτέρα η Ισπανή υπουργός ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά μέτρα για τις περιπτώσεις έντονης μεταβλητότητας στην αγορά ενέργειας. Η χώρα προτείνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό ορισμένων συμμετεχόντων στην αγορά ρύπων ώστε να συγκρατηθεί η κερδοσκοπία. Επίσης, ζητά την ίδρυση μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας για το φυσικό αέριο, καθώς και τη συσσώρευση στρατηγικών αποθεμάτων αερίου.

 

 

22 Σεπτεμβρίου 2021

energypress