Ενεργειακό νομοσχέδιο: Ανοικτά ακόμη τα θέματα για εγγυητικές επενδυτών και αδειοδότησης κατά προτεραιότητα όσων συνάπτουν συμβόλαια PPA's.

Σκεπτικισμός επικρατεί στην αγορά των ΑΠΕ όσον αφορά το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ για το νέο αδειοδτικό μοντέλο και ειδικότερα σχετικά με δύο πολύ κρίσιμα σκέλη του. 

Τις εγγυητικές που θα υποχρεούνται ενδεχομένως να καταβάλουν ακόμη και όσοι επενδυτές έχουν ήδη πάρει βεβαίωση παραγωγής και την προωθούμενη ρύθμιση ότι όσοι συνάπτουν διμερή συμβόλαια (PPA's), θα αποκτούν, όπως έχει γράψει το Energypress, προτεραιότητα στην αδειοδότηση των έργων τους έναντι όσων επιδιώκουν να κατοχυρώσουν «ταρίφες».

Σκεπτικισμός που συνδέεται με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δοθεί σε διαβούλευση, ότι μπαίνουμε στην θερινή περίοδο και με την αγορά να μιλά για ασάφεια, καθώς ανησυχεί ότι ενώ προχωρά ήδη η διαδικασία εξέτασης των παλαιών αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγής, υπάρχει το ενδεχόμενο το πλαίσιο να αλλάξει εκ των υστέρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ασάφεια αφορά καταρχήν το κεφάλαιο με τις εγγυητικές επιστολές. Σήμερα, ο υποψήφιος υποχρεούται να καταβάλει εγγυητική κατά την υπογραφή των όρων σύνδεσης, δηλαδή στο τέλος της όλης διαδικασίας, καθεστώς όμως που προκαλεί συνθήκες συμφόρησης στην αγορά, δίνοντας τη δυνατότητα σε πληθώρα «περαστικών» επενδυτών να δεσμεύουν άσκοπα ηλεκτρικό χώρο, ο οποίος είναι πολύτιμος για τους πραγματικούς. 

Στο πλαίσιο αυτό και σε συμφωνία με φορείς του χώρου, έχει προταθεί εδώ και καιρό από το ΥΠΕΝ αντί ο επενδυτής να καταβάλει την εγγυητική στο τέλος της διαδικασίας και αφού θα έχει λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης, να την καταθέτει τη στιγμή που υποβάλλει τη σχετική αίτηση (και αφού βεβαίως έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική του μελέτη).

Τις τελευταίες ωστόσο εβδομάδες διαρρέουν πληροφορίες ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει την υποχρέωση από πλευράς υποψηφίων να καταβάλουν εγγυητική με την αίτηση για βεβαίωση παραγωγού και κυρίως αυτό να αφορά και τους παλιούς επενδυτές, όχι μόνο τους καινούργιους. Υποχρέοι δηλαδή να είναι και όσοι έχουν ήδη πάρει βεβαίωση παραγωγού με την νέα διαδικασία.

Οι πληροφορίες έχουν πυροδοτήσει αναστάτωση σε κύκλους της αγοράς, καθώς δεν είναι σαφές ποιούς ακριβώς αφορούν τα παραπάνω σενάρια. Χρήζει αποσαφήνισης κατά πόσο υπόχρεοι θα είναι όλοι όσοι πήραν βεβαίωση από το Δεκέμβριο του 2020, όπως προέβλεπε η υλοποίηση του περυσινού νόμου ή ακόμη και παλαιότεροι επενδυτές. Σε γενικές πάντως γραμμές, τα σενάρια κινούνται στην λογική ότι με εγγυητικές θα βαρύνονται τόσο αυτοί που θα λάβουν εφεξής από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού, όσο και εκείνοι που τις έχουν ήδη πάρει και οι οποίοι θα κληθούν να προσκομίσουν τα παραπάνω ποσά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση του νόμου.

Τα PPA's και η κατά προτεραιότητα αδειοδότηση

Ενα δεύτερο κεφάλαιο που επίσης πυροδοτεί προβληματισμό σε μερίδα της αγοράς αφορά την προωθούμενη ρύθμιση ότι οι σταθμοί ΑΠΕ που δεν θα ζητούν σταθερές «ταρίφες» παρά θα βγαίνουν στην αγορά με PPA’s, θα απολαμβάνουν και ταχύτερη αδειοδότηση. Εδώ το ερώτημα αφορά την δυσκολία ελέγχου των παραπάνω. Δηλαδή κατά πόσο θα είναι σε θέση να ελεγχθεί ότι ο επενδυτής που αιτείται γρηγοτότερη αδειοδότηση έναντι των υπολοίπων, έχει όντως συνάψει διμερές συμβόλαιο, με ποιόν, σε ποια βάση και κατά πόσο όλο αυτό θα λειτουργήσει πράγματι ως κίνητρο ή θα μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τόσο το ένα σκέλος, δηλαδή οι εγγυητικές, όσο και το άλλο, αυτό της ταχύτερης αδειοδότηση για συμβάσεις PPAs, ενώ εμφανίζονται ως «κλειδωμένες» ρυθμίσεις, αντιμετωπίζουν ζητήματα, τα οποία και μπορεί να καθυστερήσουν την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου ενεργειακού νομοσχεδίου.

Επίσης προφανές είναι ότι ενώ το σύνολο των σοβαρών επενδυτών, μικροί και μεγάλοι, συμφωνούν στην ανάγκη κάθαρσης του χώρου από τους «αεριτζήδες», προκειμένου να ξεφουσκώσει ο δυσθεώρητος όγκος αιτήσεων, η κάθε πλευρά έχει όπως είναι φυσιολογικό άλλα συμφέροντα και διαφορετικές στοχεύσεις.

Για παράδειγμα τα έργα με σταθερές «ταρίφες» μέσω διαγωνισμών, είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Αντίθετα ο επενδυτής που θα συνάπτει συμβόλαιο PPA θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει μια πολύ καλύτερη πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, σε σύγκριση όχι μόνο με πολλούς από όσους τα τελευταία χρόνια «είδαν φως και μπήκαν», αλλά και με σοβαρούς παίκτες μικρότερου μεγέθους. Εκ των πραγμάτων επομένως, αυτοί που θα αξιοποιήσουν πρώτοι την ρύθμιση, θα είναι οι μεγάλοι και σοβαροί παίκτες οι οποίοι και θα χρησιμοποιήσουν την χρονικά ταχύτερη αδειοδότηση του έργου τους, ως ένα ακόμη εφόδιο στις συζητήσεις τους με τις τράπεζες.

Σε αυτή την φάση βρίσκεται σήμερα το ΥΠΕΝ. Ζυγίζει και συνυπολογίζει τόσο την ανάγκη να πάρουν ταχύτερα μπροστά τα μεγάλα έργα στις ΑΠΕ, αυτά που θα κάνουν την διαφορά στην νέα σελίδα της οικονομίας, όσο και το αμιγώς πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, εκείνο δηλαδή που αφορά στην στήριξη της μεγάλης μάζας των πολλών μικρών και διάσπαρτων επενδυτών ΑΠΕ ανά την ελληνική περιφέρεια.

 

 

31 Μαϊου 2021

energypress