Ενεργειακό νομοσχέδιο: Ταχύτερη αδειοδότηση για τους σταθμούς ΑΠΕ που δεν θα ζητούν σταθερές «ταρίφες» παρά θα βγαίνουν στην αγορά με PPA’s

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ φέρνει το υπό ολοκλήρωση ενεργειακό νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή μέσα στον Ιούνιο.

Κρισιμότερη ίσως όλων, το γεγονός ότι εφεξής οι επενδυτές που θα συνάπτουν διμερή συμβόλαια (PPAs), θα αποκτούν προτεραιότητα στην αδειοδότηση των έργων τους έναντι εκείνων που θα ακολουθούν την παραδοσιακή οδό, δηλαδή θα επιδιώκουν να κατοχυρώσουν «ταρίφες», μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ.

Κίνητρο εξαιρετικά κρίσιμο, αν σκεφτεί κανείς ότι την επόμενη τριετία πρόκειται να βγουν μέσω διαγωνισμών, 3,5 GW στον τομέα των ΑΠΕ, για τα οποία διαγκωνίζονται μικροί και μεγάλοι παίκτες, προκειμένου να κλειδώσουν έργα με σταθερές «ταρίφες».

Στην ουσία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προσφέρει κίνητρο στους επενδυτές, να πάψουν να έχουν ως αυτοσκοπό το πως θα κερδίσουν σταθερές τιμές, καθώς όσοι επιλέξουν τις χρηματιστηριακές αγορές μέσω των πράσινων διμερών συμβολαίων, θα αντιμετωπίζουν ευνοικότερο περιβάλλον.

Στον αντίποδα βέβαια, τα έργα με σταθερές «ταρίφες» μέσω διαγωνισμών, είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Αντίθετα ο επενδυτής που θα συνάπτει συμβόλαιο PPA θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει μια πολύ καλύτερη πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, σε σύγκριση με πολλούς από όσους τα τελευταία χρόνια «είδαν φως και μπήκαν». Ενας επομένως σοβαρός παίκτης θα μπορεί να αξιοποιήσει την χρονικά ταχύτερη αδειοδότηση του έργου του, ως ένα ακόμη εφόδιο στις συζητήσεις του με τις τράπεζες για να τον χρηματοδοτήσουν.

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση λειτουργεί ως εργαλείο ώστε να φύγουν από τη μέση οι «αεριτζήδες» επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι βιώσιμες, οι πλέον αποδοτικές και οι μεγάλες επενδύσεις. Ένα μέτρο προκειμένου να «ξεφουσκώσει» ο δυσθεώρητος όγκος αιτήσεων, συνολικής ισχύος 54 GW νέας ισχύος ΑΠΕ που έχει συγκεντρωθεί στην ΡΑΕ κατά τους κύκλους Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Οι εγγυητικές επιστολές

Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή του φρένου στην «βροχή» των αιτήσεων, κινείται άλλη μια ρύθμιση που συζητείται καιρό τώρα και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν την τελική του μορφή, προκειμένου τον Ιούνιο, ανάλογα και με το νομοθετικό έργο, να κατατεθεί στην Βουλή.

Η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα ή η απόδειξη νομής της γης, δηλαδή της κυριότητας του αγροτεμαχίου ή οικοπέδου, έτσι όπως αυτή θα τεκμαίρεται από δικαστήριο ή προσύμφωνο αγοράς, μέσω Εφορίας.

Η σύνδεση της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού με ένα ελάχιστο ποσό που θα εγγυάται την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή, συζητείται καιρό τώρα. Η εγγυητική επιστολή τραπέζης έχει προταθεί να είναι ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για τη διατήρηση της άδειας από πλευράς των επενδυτών μέχρι την κατασκευή του έργου.

Σχετικά με την απόδειξη νομής της γης, στόχος είναι να περιοριστεί το πρόβλημα των επικαλύψεων. Δηλαδή το φαινόμενο των πολλών και διαφορετικών αιτημάτων από επενδυτές για τον ίδιο χώρο, χωρίς, πιθανόν, να έχει κανείς εξ΄αυτών πραγματική δέσμευση επί των συγκεκριμένων εδαφικών εκτάσεων.

Το συνολικό πνεύμα που θα διατρέχει το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο θα είναι να γίνονται όλα σε ψηφιακό περιβάλλον, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στόχος εξάλλου της κυβέρνησης είναι να κατέβει το διάστημα της συνολικής αδειοδοτικής διαδικασίας στα 2 χρόνια, δηλαδή στα αντίστοιχα με την ΕΕ επίπεδα.

 

 

 

25 Μαϊου 2021

energypress