Εννέα έργα 711,7 MW διεκδικούν «πράσινο φως» στο σημερινό κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ – Πρωταγωνιστούν τα φωτοβολταϊκά – Θα «περάσουν» 508 MW.

02 04 2020 | 08:59

Με πρωταγωνιστή την ηλιακή ενέργεια διεξάγεται σήμερα ο 2ος κοινός διαγωνισμός (συμμετέχουν επί ίσοις όροις αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα) της ΡΑΕ.

Από το ρεπορτάζ του energypress προκύπτει ότι στο διαγωνισμό η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών είναι συντριπτικά υψηλότερη εκείνης των αιολικών, όπως άλλωστε είχε γίνει και στον πρώτο κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Συνολικά κατεβαίνουν εννέα έργα που αθροίζουν 711,69 MW, διεκδικώντας τη δημοπρατούμενη ισχύ των 508 MW, έτσι ώστε να τηρείται ο κανόνας +40% όσον αφορά το επίπεδο ανταγωνισμού.

Από τα 711,69 MW περί τα 150 Μεγαβάτ είναι αιολικά και τα υπόλοιπα είναι φωτοβολταϊκά, ανάμεσα στα οποία δύο έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το έργο των 200 Μεγαβάτ στην Κοζάνη με το οποίο είχε συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό και το φωτοβολταϊκό των 50 Μεγαβάτ που σχεδιάζει στη Μεγαλόπολη.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία ανέρχεται σε 61,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μεικτοί διαγωνισμοί έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία στην Ευρώπη και έχουν ως στόχο να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με το οικονομικότερο δυνατό κόστος. Ωστόσο η χρησιμότητά τους φαίνεται ότι περιορίζεται καθώς στα φωτοβολταϊκά έχουν πέσει ραγδαία οι τιμές και συνεχίζουν να πέφτουν, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού και κατασκευής.

Ως εκ τούτου έχουν αυξημένες δυνατότητες να «χτυπήσουν» τις τιμές και να κερδίσουν την έγκρισή τους.

Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, και για τα φωτοβολταϊκά, αλλά κυρίως για τα αιολικά, είναι η έλλειψη ώριμων έργων, γεγονός που συνδέεται κατά κύριο λόγο με την περίπλοκη και χρονοβόρα αδειοδοτική διαδικασία, για την οποία η αγορά αναμένει εναγωνίως τις επόμενες ριζικές παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλλει η κυβέρνηση.

 

 

2 Aπριλίου 2020

energypress