Επικυρώθηκε η παραχώρηση 1.300 στρεμμάτων για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 108 MW στο Μεσολόγγι.

12 04 2021 | 08:57

Επικυρώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ,  η δωρεάν παραχώρηση  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έκταση 1300 στρεμμάτων εντός του Κτήματος του POLDER για τη δημιουργία ΑΠΕ στο Μεσολόγγι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης,  για την εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο φωτοβολταϊκών σταθμών  που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παρευρέθηκε, μάλιστα, στην παρουσίαση του έργου από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κατά την οποία, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα,  το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90.000.0000 ευρώ.

Πάγια θέση του κ. Λιβανού είναι ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και ότι όραμα του ΥΠΑΑΤ είναι το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση μελετών και την ένταξη έργων για την ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας. 

Όπως έχει τονίσει μάλιστα, οι  ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους.

 

 

9 Απριλίου 2021

energypress