Ερευνα (HuffPost): Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη

04 06 2021 | 09:13

Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων στον κόσμο που σχετίζονται με την ζέστη κάθε χρόνο, οφείλονται άμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τον υπολογισμό του κόστους της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής - ακόμη περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Ακόμα ο αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην ζέστη θα αυξηθεί εκθετικά με την αύξηση των θερμοκρασιών.

Δεκάδες ερευνητές που εξέτασαν τους θανάτους που οφείλονται στην ζέστη σε 732 πόλεις σε όλο τον κόσμο από το 1991 έως το 2018 υπολόγισαν ότι το 37% προκλήθηκε από υψηλότερες θερμοκρασίες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη της Δευτέρας στο περιοδικό Nature Climate Change.

Αυτό ανέρχεται σε περίπου 9.700 άτομα ετησίως από μόνο αυτές τις πόλεις, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος παγκοσμίως, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτοί είναι θάνατοι που σχετίζονται με την ζέστη που μπορούν πραγματικά να αποφευχθούν. Είναι κάτι που προκαλούμε», δήλωσε η Άνα Καμπρέρα, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω θερμότητας που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή ήταν σε πόλεις της Νότιας Αμερικής. Η Καμπρέρα επισήμανε τη νότια Ευρώπη και τη νότια Ασία ως κεντρικά σημεία που έχουν εντοπιστεί πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, έχει τους περισσότερους θανάτους λόγω θερμότητας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, κατά μέσο όρο 239 το χρόνο, σύμφωνα με ερευνητές.

Περίπου το 35% των θανάτων λόγω ζέστης στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό είναι συνολικά περισσότεροι από 1.100 θάνατοι ετησίως σε περίπου 200 πόλεις των ΗΠΑ, με 141 στη Νέα Υόρκη. Η Χονολουλού είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω ζέστης που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στο 82%.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα δεκαετιών όσον αφορά στην θνησιμότητα στις 732 πόλεις για να σχεδιάσουν καμπύλες που περιγράφουν λεπτομερώς πώς το ποσοστό θανάτου κάθε πόλης αλλάζει με τη θερμοκρασία και πώς οι καμπύλες θανάτου ποικίλλουν από πόλη σε πόλη. Ορισμένες πόλεις προσαρμόζονται στη θερμότητα καλύτερα από άλλες λόγω του κλιματισμού, των πολιτιστικών παραγόντων και των περιβαλλοντικών συνθηκών, λέει η Καρμπέρα.

Με πληροφορίες απο HuffPost US, AP

 

 

1 Ιουνίου 2021

HUFFPOST