Ακραίες θερμοκρασίες «ιδιαίτερα πιθανές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

15 08 2018 | 10:11

Κυκλικά φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη θα ενισχύσουν την επίδραση της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες
 

Ο κόσμος είναι πιθανό να δει πιο ακραίες θερμοκρασίες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς η φυσική αύξηση της θερμοκρασίας ενισχύει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ένα νέο παγκόσμιο σύστημα πρόβλεψης μετεωρολογικών παραμέτρων.


Μετά από το φετινό καλοκαίρι των απανωτών κυμάτων καύσωνα και των δασικών πυρκαγιών στο βόρειο ημισφαίριο, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει ανάπαυλα για τον πλανήτη, τουλάχιστον μέχρι το 2022 και ενδεχομένως ούτε και μετά από τότε.


Οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συμβάλουν σταθερά στην ανοδική τάση της θερμοκρασίας, αλλά οι άνθρωποι δεν αισθάνονται την άνοδο ως μια ευθεία γραμμή, επειδή τα αποτελέσματα της ανόδου μειώνονται ή ενισχύονται από φάσεις φυσικής διακύμανσης της θερμοκρασίας.


Από το 1998 έως το 2010, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν σε πτώση, καθώς η φυσική ψύξη (από την κυκλοφορία των ωκεανών και τα παγκόσμια συστήματα καιρού) αντιστάθμισε την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αλλά ο πλανήτης έχει εισέλθει τώρα σχεδόν σε αντίθετη φάση, όπου οι φυσικές τάσεις ενισχύουν τις ανθρωπογενείς επιδράσεις.

 

 

1


«Τα πάντα φαίνεται να προστίθενται», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης Florian Sévellec του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (French National Centre for Scientific Research). «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούμε στην κορυφή μιας περιόδου υψηλών θερμοκρασιών για τα επόμενα δύο χρόνια».


Βάσει της ανάλυσης, ο Sévellec αναφέρει ότι η στατιστική ανοδική τάση της θερμοκρασίας, από φυσικές διακυμάνσεις φέτος ήταν διπλάσια από αυτή της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω των αερίων του θερμοκηπίου.

Του χρόνου είναι πιθανό να είναι τριπλάσια.


Ο Sévellec προειδοποιεί ότι η μελέτη του δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια πρόβλεψη ότι η Ευρώπη θα έχει σίγουρα περισσότερους καύσωνες, ότι θα υπάρχουν περισσότερες πυρκαγιές στις ΗΠΑ, ή περισσότερη ξηρασία στη Νότια Αφρική ή μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων στην Αρκτική.

Η πιθανότητα αυτών των γεγονότων θα αυξηθεί, αλλά το μοντέλο του αντιστοιχεί σε μια ευρεία παγκόσμια κλίμακα. Δεν προβλέπει σε ποιο μέρος του κόσμου και ποια εποχή θα γίνει κάτι.


Αλλά τα στοιχεία της μελέτης του δείχνουν σαφώς ότι το νερό των ωκεανών θα θερμανθεί περισσότερο από τον αέρα, γεγονός που θα αυξήσει τους κινδύνους καταιγίδων, τυφώνων και πλημμυρών.


Ο Δρ Σαμ Ντεάν, επικεφαλής κλιματικός επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας(New Zealand’s National Institute of Water and Atmospheric Research), δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να πάψει να στηρίζεται στα «δροσερά από τις φυσικές διεργασίες χρόνια».

Αντί για την ψύξη που έδωσαν τα La Niñas κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα, πρόσθεσε, από το 2014 και μετά έχει υπάρξει μεγαλύτερη υπερθέρμανση μέσω El Niños και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται.

«Ενώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακριβώς τι θα γίνει, οι πιθανότητες είναι υψηλότερες να βιώσουμε πιο καυτά χρόνια».


Ο καθηγητής James Renwick του Πανεπιστημίου Victoria του Wellington δήλωσε ότι το νέο σύστημα πρόβλεψης είναι έξυπνο, αλλά η αξία του θα γίνει ξεκάθαρη μόνο στο μέλλον. Η γενικώτερη τάση, ωστόσο, είναι ήδη σαφής.

«Αν η αύξηση της θερμοκρασίας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστεί, χρονιές όπως το 2018 θα είναι ο κανόνας στη δεκαετία του 2040 και θα κατατάσσονται ως «δροσερές» στα τέλη του αιώνα", κατέληξε.

 

 

14 Αυγούστου 2018

Του Jonathan Watts

Πηγή The Guardian

 

Περισσότερα

From greenhouse to hothouse: the language of climate change

Domino-effect of climate events could move Earth into a ‘hothouse’ state

Last year was warmest ever that didn't feature an El Niño, report finds

 

Διαβάστε επίσης:

2018-2022 expected to be abnormally hot years

'It can’t get much hotter ... can it?' How heat became a national US problem

ΒΙΝΤΕΟ - 2019-2022 Are Expected To Be Abnormally Hot Years