Γεγονός το πρώτο ανακυκλώσιμο πτερύγιο ανεμογεννήτριας - Παγκόσμια πρωτοπορία για την Siemens Gamesa

19 09 2021 | 08:22

Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοπορία απέσπασε η Siemens Gamesa Renewable Energy κατασκευάζοντας τα πρώτα ανακυκλώσιμα πτερύγια για ανεμογεννήτρια τα οποία προορίζονται για εμπορική χρήση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα πρώτα έξι κομμάτια με 81 μέτρα μήκος παράχθηκαν στο εργοστάσιο πτερυγίων της Siemens Gamesa στο Aalborg της Δανίας.

Οι λεπίδες είναι κατασκευασμένες από ένα συνδυασμό υλικών, αξιοποιώντας ένα ειδικό είδος ρητίνης, το οποίο έχει τέτοια χημική δομή που επιτρέπει στα συστατικά να διαχωρίζονται αποτελεσματικά όταν το πτερύγιο ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, όπως εξηγεί ο κατασκευαστής.

Ο διαχωρισμός από την ρητίνη είναι μια ήπια διαδικασία που προστατεύει τις ιδιότητες των υλικών του πτερυγίου, διασφαλίζοντας ότι αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλες εφαρμογές.

Τρείς πελάτες έχουν ήδη κλείσει να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω πτερύγια για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που αναπτύσσουν, όπως ενημερώνει σχετικά η Siemens Gamesa.

Η RWE Renewables θα είναι πρώτη που θα προχωρήσει στην εγκατάσταση στο offshore αιολικό Kaskasi στα γερμανικά ύδατα. Η παρακολούθηση της λειτουργίας των νέων πτερυγίων θα διεξάγεται σε συνεργασία με τον κατασκευαστή.

Επιπρόσθετα, η γαλλική EDR Renewables και ο γερμανικός φορέας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ Wpd AG εργάζονται με την Siemens Gamesa προκειμένου να ενσωματώσουν τα ανακυκλώσιμα πτερύγια σε μελλοντικά τους υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Να αναφέρουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, η Siemens Gamesa αποκάλυψε την νέα της στρατηγική με την ονομασία Sustainability Vision, σύμφωνα με την οποία θέτει στόχο να κατασκευάζει πλήρως ανακυκλώσιμα πτερύγια μέχρι το 2030, καθώς και να φέρει στην αγορά μια 100% ανακυκλώσιμη ανεμογεννήτρια μέχρι το 2040.

Τέλος, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, ο ανταγωνιστής της Siemens Gamesa, Vestas είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι διαθέτει τεχνολογία που της επιτρέπει να παράξει πτερύγια πλήρως ανακυκλώσιμα, αν και η Siemens Gamesa ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της ότι αποτελεί την πρώτη εταιρεία που προχωρά στην παραγωγή ανακυκλώσιμων πτερυγίων.

 

 

 

7 Σεπτεμβρίου 2021

energypress