Γερμανία: χρηματοδοτήσεις αξίας 40 δισ. ευρώ για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα.

04 09 2019 | 11:59

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας υπέβαλε νομοσχέδιο για τη χορήγηση 40 δισ. Ευρώ σε ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για διαρθρωτικές αλλαγές που σχετίζονται με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Αλλά παραμένει ασαφές το πότε οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα σταματήσουν να λειτουργούν στην πραγματικότητα, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Ακριβώς 214 ημέρες μετά την παρουσίαση των προτάσεων της λεγόμενης επιτροπής άνθρακα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε την Τετάρτη (28 Αυγούστου) στο νομοσχέδιο για τη διαρθρωτική ενίσχυση.

«Με αυτόν τον τρόπο, τηρούμε την υπόσχεσή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier.

Ο στόχος του νόμου είναι να συνοδέψει τις μεταρρυθμίσεις από την αρχή τους.

Μέχρι το 2038 θα διατεθούν στα ομοσπονδιακά κράτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας και της Σαξονίας-Άνχαλτ μέχρι και 40 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισ. Ευρώ προορίζονται για μέτρα υποδομής. Μέχρι τότε, και το τελευταίο εργοστάσιο της Γερμανίας αναμένεται να έχει τεθεί εκτός δικτύου.

Ο νόμος προβλέπει την εδραίωση των κρατικών θεσμών στις περιοχές που επηρεάζονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές και την περαιτέρω ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και ομοσπονδιακών συνδέσεων αυτοκινητοδρόμων.

Αυτό θα πρέπει επίσης να προσελκύσει ιδιωτικές εταιρείες, καθώς 5.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στις πρώην περιοχές εξόρυξης άνθρακα. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να προωθηθούν ερευνητικές εγκαταστάσεις και οι περιφέρειες θα τεθούν σε δοκιμαστικές βάσεις για μελλοντικές ενέργειες, όπως οι τεχνολογίες Power-To-X.

 

 

 

3 September 2019

EURACTIV