Γιαρέντης: Πρέπει να απελευθερωθεί ο ΔΑΠΕΕΠ από τα βάρη του Δημοσίου, όπως έγινε με τη ΔΕΗ - Απαραίτητη μια μακροχρόνια βάση για τον ΕΛΑΠΕ.

Σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για την αγορά των ΑΠΕ αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΗΑΕΕ, Σπύρο Παπαευθυμίου. Συγκεκριμένα, μίλησε για τα ζητήματα του target model, για τη μετεξέλιξη του ΕΛΑΠΕ, για το μηχανισμό προβλέψεων του διαχειριστή και για τις πληρωμές των παραγωγών.

Αναφορικά με τη νέα λειτουργία της αγοράς με βάση το target model, η άποψη του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα σε "παιδική ηλικία", καθώς μπορεί να υπάρχει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά η αγορά δεν έχει φτάσει να λειτουργεί κανονικά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς παραμένουν ορισμένες στρεβλώσεις. 

"Πάμε καλά, η προσπάθεια του προέδρου του ΕΧΕ, κ. Ιωάννου είναι τεράστια και σημαντική, αυτό που γίνεται στο ΕΧΕ είναι άθλος και τα προβλήματα ξεπερνώνται αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά μας. Σε λίγο καιρό θα χουμε φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα. Ο ΔΑΠΕΕΠ ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΕΧΕ με μερίδιο 22% βρίσκεται σε συνεχή συζήτηση με τους φορείς", σχολίασε.

Συγκεκριμένα για το ρόλο των ΑΠΕ στο target model, τις χαρακτήρισε ως "market maker" που θα διαμορφώσουν τη νέα αγορά. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει τεχνικός χρονισμός με οικονομικό χρονισμό στις προσφορές, κάτι που προϋποθέτει καλό σύστημα προβλέψεων. Με τον τρόπο αυτό οι ΑΠΕ θα γίνουν βασικός συντελεστής που θα μειώσει τις τιμές.

"Να δούμε τον ΕΛΑΠΕ σε πιο μακροπρόθεσμη βάση"

Σε ότι έχει να κάνει με τον ειδικό λογαριασμό (ΕΛΑΠΕ), ο κ. Γιαρέντης στάθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα λογαριασμό κρατικών ενισχύσεων και ως εκ τούτου πρέπει να έχει θετικό ισοζύγιο. Όπως τόνισε, είναι ένας σύνθετος μηχανισμός με τροφοδότες και εισροές με μια σημαντική εκροή, την πληρωμή των παραγωγών. Οι εισροές είναι η αγορά, τα δικαιώματα και το ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για μια εξίσωση που συνήθως είναι "ανίσωση" επειδή η εκροή μονίμως αυξάνεται με τις νέες μονάδες ΑΠΕ. Στόχος είναι το ΕΧΕ να ρίχνει το κόστος ενέργειας στην πηγή του, άρα στις δύο πλευρές υπάρχει κάτι που μονίμως ανεβαίνει και κάτι που τείνει να κατέβει. Επομένως, χρειάζεται ένας δομικός μετασχηματισμός ώστε να είναι ισοσκελισμένος ο ΕΛΑΠΕ. Ο κ. Γιαρέντης θεωρεί ότι ελήφθησαν κάποια μέτρα που λύνουν το ζήτημα της ρευστότητας για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά έχουμε μπροστά μας μια δεκαετία όπου η μια πλευρά της εξίσωσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις, θα μεγαλώνει συνέχεια. "Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι πάντα στη σωστή πλευρά με ικανά αποθεματικά ώστε πάντα να υπάρχει επάρκεια στην αποζημίωση", τόνισε. 

Ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα προσεκτικά ώστε να μην υπάρχουν στο εξής έκτακτες παρεμβάσεις όπως η έκτακτη εισφορά που με δυσκολία αποφασίστηκε από το υπουργείο. "Για να αποφεύγουμε τέτοιες λογικές ή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή τέλη προμηθευτών, θα πρέπει να δούμε τον ΕΛΑΠΕ σε πιο μακροχρόνια βάση, αφού μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Δεν υπάρχουν πάντα διαφορετικά στρατόπεδα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του ποταμού και εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στην υγεία της αγοράς. Δεν είναι καλό να βλέπουμε παντού εχθρούς, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη λογική που δε μας έχει κάνει καλό", υπογράμμισε.

"Δύσκολο εγχείρημα να αναπτύξουμε τις δικές μας προβλέψεις"

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα για τον ΔΑΠΕΕΠ είναι αυτό των προβλέψεων, με τον πρόεδρο να σημειώνει ότι όσο πιο ακριβείς είναι, τόσο λιγότερα τα κόστη. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι δύσκολο να μηδενιστούν τα κόστη αποκλίσεων, αλλά πρέπει να ελαχιστοποιηθούν με κανόνες όσον αφορά τη διακύμανση των μεγεθών και προσεγγίζοντας το θέμα με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια. Σημειώνεται ότι υπήρχε από παλιά η σχέση ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ όταν ο ΑΔΜΗΕ είχε τις προβλέψεις για τις ανάγκες κατανομής του συστήματος και περνούσαν και στον ΛΑΓΗΕ. Η αναγκαιότητα της ακρίβειας για τον ΑΔΜΗΕ είναι σημαντική γιατί έπρεπε να γίνει καλά η κατανομή, αλλά η αναγκαιότητα ακρίβειας είναι ακόμα πιο σημαντική στην περίπτωση του ΔΑΠΕΕΠ διότι η μη ακριβής πρόβλεψη δημιουργεί οικονομικό βάρος στον ΕΛΑΠΕ. 

Ο κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι υπάρχει σήμερα η υποχρέωση ότι ο ΑΔΜΗΕ δίνει στον ΔΑΠΕΕΠ τις προβλέψεις μέχρι την ανάπτυξη του δικού του συστήματος προβλέψεων. "Θα έρθουμε σε συνεργασία με μεγάλους εξειδικευμένους οίκους διεθνείς και ταυτόχρονα θα αναπτύξουμε και τα δικά μας συστήματα αξιοποιώντας την εμπειρία των στελεχών του ΔΑΠΕΕΠ και αποκτώντας τεχνογνωσία από ελληνικά ιδρύματα και φορείς. Όλα αυτά πρέπει να περνάνε από κανόνες του κράτους με διαγωνισμούς και είναι δύσκολο εγχείρημα. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε γνώμες και γνώσεις ορισμένων που δεν έχουν το ίδιο συμφέρον με τον ΔΑΠΕΕΠ. Για παράδειγμα, η πρόταση να συμβληθεί ο ΔΑΠΕΕΠ με προβλέψεις από τους ΦΟΣΕ δεν είναι ρεαλιστική αφού οι ΦΟΣΕ λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τον ΦΟΣΕΤΕΚ( ΔΑΠΕΕΠ)".

"Να αποκτήσουμε μια ευελιξία για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση"

Από εκεί και πέρα, ο ΔΑΠΕΕΠ εστιάζει στο να μειωθεί το κόστος απόκλισης με κάθε τρόπο. Όπως παρατήρησε ο κ. Γιαρέντης, τα προβλήματα που έχει και η ΡΑΕ και ο λειτουργός ως δημόσιοι φορείς είναι τεράστια, είτε μιλάμε για τη στελέχωση, είτε για θέματα διαγωνισμών και τη συμμόρφωση. "Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ΔΑΠΕΕΠ ως μια απλή δημόσια εταιρεία; Δεν είναι ο ΔΑΠΕΕΠ για παράδειγμα η υπηρεσία του τοπικού Δήμου, είναι μια Α.Ε. που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο χώρο και πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Είναι σημαντικό ότι απελευθερώθηκε πέρυσι η ΔΕΗ από κάποιες αγκυλώσεις στα παραπάνω θέματα και πρέπει να συμβεί και για εμάς. Η υποστελέχωση είναι πολύ κρίσιμης σημασίας. Όταν εμείς ψάχνουμε στελέχη από την αγορά τότε θα αποτύχουμε αν πάμε μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο ευελιξίας", κατέληξε.

Στο θέμα των πληρωμών και των οφειλών, ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ είπε ότι το άνοιγμα που υπάρχει από τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ με τις οφειλές είναι σημαντικό και ο διαχεριστής το θέτει συνέχεια με μηνιαία δελτία στη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ. "Πρόκειται για οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ, και η απάντηση που δεχόμαστε είναι ότι αυτά προέρχονται από οφειλές καταναλωτών ανείσπρακτες. Κανονικά με τη λογική της αγοράς μόνο θα λέγαμε ότι "δε με ενδιαφέρει" και θα ήταν εύκολο να κάνουμε αγωγή στη ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της στους καταναλωτές. Που θα βγει αυτό όμως; Η προσπάθεια είναι να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα και όταν μειωθούν τότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση". 

Ο κ. Γιαρέντης υπενθύμισε ότι από πέρυσι έχουν μειωθεί οι καθυστερήσεις προς τους παραγωγούς σχεδόν στο μηδέν και εσχάτως υπάρχούν 1-2 μήνες καθυστέρηση, ενώ ο διαχειριστής δεν θέλει να ανοίξει άλλο. 

Παράλληλα, τονίστηκε ότι χρειάζεται να υπάρξει αρτιότερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και προγραμματίζεται να ξεκινήσει η προσωποποιημένη ενημέρωση των παραγωγών για τις πληρωμές. "Θα έρχεται μήνυμα στο τηλέφωνο ότι το ποσό που έχετε να λάβετε είναι τόσα ευρώ και μετά ότι κατατέθηκαν στην τράπεζα. Αυτό είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Από τα τέλη του 2020 όλες οι συμβάσεις είναι ψηφιακές και περνάμε σε μια νέα εποχή. Οι καθυστερήσεις που υπήρχαν στην υπογραφή των συμβάσεων είναι πλέον θέμα πέντε ημερών", σημείωσε. 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τακτικών συναντήσεων με τους παραγωγούς σε μηνιαία βάση ώστε να συζητώνται τα τρέχοντα ζητήματα που τους απασχολούν.

 

 

 

10 Φεβρουαρίου 2021

energypress