Γιαρέντης: Ο ΔΑΠΕΕΠ να γίνει φορέας πιστοποίησης πράσινων ομολόγων και διαχειριστής εγγυήσεων προέλευσης - Ποιοι προμηθευτές έχουν το πιο "πράσινο" μείγμα.

24 10 2019 | 14:34

Στο νέο ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ αναφέρθηκε σήμερα o Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος του διαχειριστή κατά την ομιλία του στο συνέδριο του energypress.

Ο κ. Γιαρέντης ανέφερε αρχικά ότι με τους σημερινούς μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς, δε θα καταφέρουμε να επιτύχουμε 35% διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. Ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε περίπου 14GW νέων έργων πράσινης ενέργειας μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ:


Πρώτον, χρειάζεται η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών στην αδειοδότηση. Για παράδειγμα, ζητούνται τα ίδια έγγραφα από διαφορετικές υπηρεσίες.


Δεύτερον, η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. "Είδαμε την επιτυχία του πρώτου πράσινου ομολόγου της Τέρνα. Θέλουμε να είμαστε φορέας πιστοποίησης των πράσινων ομολόγων", τόνισε σχετικά.


Τρίτον, η ασφάλεια πληρωμών. "Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, οι μήνες είναι τώρα λιγότεροι, αλλά χρειάζονται κι άλλα. Ο υγιής ΕΛΑΠΕ αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς. Ο νέος εναλλακτικός μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας", υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο μηχανισμός αυτός θα παρουσιαζόταν έως τα τέλη Μαρτίου. Αυτός ο νέος εναλλακτικός μηχανισμός θα πρέπει να υποκαταστήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή αλλά και άλλες πιθανές απώλειες εσόδων, συνυπολογίζοντας όλες τις εισροές και εκροές του ΕΛΑΠΕ. Επίσης, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ μπορεί να έχει ενισχυμένο ρόλο ως διαχειριστής εγγυήσεων προέλευσης.


Σχετικά με την περσινή εικόνα στο συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε τα εξής: Πέρυσι είχαμε 5 προμηθευτές, τη ΔΕΗ, τον Ήρων, τη Μυτιληναίος, την Elpedison και την Eunice, που διαφοροποίησαν το ενεργειακό τους μείγμα, προσφέροντας εγγυήσεις προέλευσης στους καταναλωτές τους.  

Το μείγμα της ΔΕΗ περιελάμβανε 30,75% ΑΠΕ. Η Μυτιληναίος είχε 35,48% ΑΠΕ, ο Ηρων 33,61% ΑΠΕ, της Elpedison ήταν 30,11%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το μείγμα του μεγαλύτερου προμηθευτή, της ΔΕΗ περιλάμβανε 30,75% ΑΠΕ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 638,39 γραμμάρια / Mwh. Το πιο καθαρό μείγμα εμφάνισε η εταιρεία Eunice με 84,97% ΑΠΕ και εκπομπές 138,59 γραμμάρια CO2/ MWh. 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης τα στοιχεία έχουν ως εξής: 

  • το μείγμα της Mytilineos  περιλάμβανε 35,48% ΑΠΕ και εκπομπές 594,85 γραμμάρια/MWh  
  • το μείγμα της Ήρων περιλάμβανε 33,61% ΑΠΕ και εκπομπές 612,01  γραμμάρια/MWh  
  • το μείγμα της Elpedison περιλάμβανε 30,11% ΑΠΕ και εκπομπές 644,32 γραμμάρια/MWh

Οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης εμφανίζουν στο ενεργειακό τους μείγμα ποσοστό ΑΠΕ 28,29% και εκπομπές 661,09 γραμμάρια/MWh.

Ο κ. Γιαρέντης πρόσθεσ ότι τα στοιχεία αυτά εφεξής θα δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, ούτως ώστε να τεθούν οι βάσεις και να επέλθει η αναγκαία ευαισθητοποίηση τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών, γύρω από την περιβαλλοντική επίπτωση της ενεργειακής μας κατανάλωσης και να δημιουργηθεί κίνητρο για όλους τους stakeholders να γίνουν πιο πράσινοι, μέσα από τις εγγυήσεις προέλευσης ή αλλιώς τα πράσινα πιστοποιητικά. 

 

 

 

24 Οκτωβρίου 2019

energypress