Γιατί κατέρρευσαν οι τιμές στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για έργα ΑΠΕ.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ η κατάρρευση των τιμών στους σημερινούς διαγωνισμούς της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα. Η μεγάλη συμμετοχή έργων πάνω από 1000 MW που «κονταροχτυπήθηκαν» για τα 350 MW που δόθηκαν συνολικά ήταν εύλογο, λένε οι ίδιοι, να οδηγήσουν στην εξέλιξη αυτή.

Με τιμή εκκίνησης στα 53,86 ευρώ ανά MWh, η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν 32,97 ευρώ την MWh, πολύ κάτω και από την μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος. Εκτός έμειναν όλα τα αιολικά, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις «δεν βγαίνουν με τέτοιες τιμές», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Να επισημανθεί ότι και η ΡΑΕ είχε προειδοποιήσει για τη μείωση των τιμών στους επικείμενους διαγωνισμούς. Ο πρόεδρος του Ρυθμιστή, Αθανάσιος Δαγούμας, στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στα τέλη Απριλίου, είχε αναφέρει ότι οι 36 από τους 126 συμμετέχοντες είναι κάτω από 1 MW και 7 έως 500 KV, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μειωθεί ραγδαία το κόστος ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, συνεπώς, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι η τιμή για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά θα διαμορφωνόταν κάτω από 40 ευρώ την MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ουσιαστικά με βάση τη συμμετοχή στους σημερινούς μικρούς διαγωνισμούς (φωτοβολταϊκά-αιολικά) διαγκωνίσθηκαν 1 στα 2 έργα, άρα για να εξασφαλισθεί ταρίφα και χώρος έπρεπε να δοθεί χαμηλότερη τιμή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «μικροί» θα πήραν καλές τιμές, γιατί «χωράνε», ενώ τη χαμηλή τιμή των περίπου 33 ευρώ, πιθανότατα «χτύπησε» μεγάλος σταθμός, πάνω από 10 MW, για να διασφαλίσει ταρίφα και ένταξη. Οι ταρίφες που εξασφαλίσθηκαν θα ισχύουν για μια 20ετία.

Οι μικτοί διαγωνισμοί αυτού του είδους θα γίνονται και στα επόμενα δύο χρόνια, ύστερα από την παράταση που εξασφάλισε η χώρα μας. Σύμφωνα με το νέο σχήμα που ενέκρινε η Κομισιόν, προβλέπεται να δοθούν 1500 MW ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια.

*euro2day.gr

 

 

24 Mαϊου 2021

energypress