H καθηλωτική ομιλία της Βίβιαν Γουέστγουντ για την COP27- «Οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα, ό,τι κάνουν προκαλεί κλιματική αλλαγή»

27 11 2022 | 11:32Newsroom LIFO

«Ζούμε σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η διαφθορά. Γιατί ο ίδιος ο καπιταλισμός είναι ένα διεφθαρμένο οικονομικό σύστημα»

Μέσω του ιδρύματός της «The Vivienne Westwood Foundation» η ηγετική μορφή της παγκόσμιας μόδας, η σχεδιάστρια Βίβιαν Γουέστγουντ έστειλε το δικό της μήνυμα στην COP27 για το κλίμα.

«Αυτός είναι ο λόγος μας για την COP 27. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή είναι να εργαστούμε με τις κυβερνήσεις. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Γιατί οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα. Ό,τι κάνουν προκαλεί κλιματική αλλαγή.  Το πρόβλημα είναι η διαφθορά παγκοσμίως. Γιατί ο ίδιος ο καπιταλισμός είναι ένα διεφθαρμένο οικονομικό σύστημα» λέει.

«Γελοιωδώς, κάθε άνθρωπος που ψηφίζει, ψηφίζει για το σύστημα που παίρνει χρήματα από τους φτωχούς και τα δίνει στους πλούσιους. Ότι, κάνουν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις είναι λάθος. Το παγκόσμιο χρέος σήμερα είναι πάνω από 300 τρις. Ανάπτυξη σημαίνει χρέος και ανάπτυξη σημαίνει διαφθορά.

»Αυτό που ζητάμε είναι το εξής: Αν αποφασίσετε να λάβετε μία δέσμευση, αυτή θα πρέπει να εισαχθεί σε νόμο. Στην περυσινή τελευταία COP26, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Κορέα και η Νορβηγία μεταξύ άλλων δεσμεύτηκαν να παράσχουν 500 εκατ. στο Κονγκό για να διατηρήσουν το τροπικό δάσος. 

»Καμία δεν εκπλήρωσε την δέσμευσή της» λέει η Βίβιαν Γουέστγουντ.

»Μέχρι στιγμής το Κονγκό είναι σε διαδικασία πώλησης  γης σε όποιον πλειοδοτήσει για εκσκαφές για ανεύρεση πετρελαίου...Τον Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες».

»Πόσο λάθος είναι αυτή η οικονομία! Η πραγματική οικονομία βασίζεται στην αξία της γης. Ο νόμος στο Κονγκό ορίζει ότι για να προχωρήσει μία τέτοια πώληση πρέπει να ρωτηθεί και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των αυτοχθόνων. Η Greenpeace λέει ότι αυτό δεν έγινε»

»Κανείς τους δεν ενημερώθηκε, Αυτό σημαίνει ότι 1 εκατ. άνθρωποι θα εκδιωχθούν από τη γη τους. Τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό είναι ένα παράδειγμα λάθος οικονομίας» σημειώνει η σχεδιάστρια και ιδρύτρια του The Vivienne Westwood Foundation.

»Ζούμε σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η διαφθορά. Χρησιμοποιήστε τον νόμο για να μας βοηθήσετε να «καταργήσουμε» τον νόμο. Το τροπικό δάσος του Κονγκό μόλις πωλήθηκε σε πετρελαϊκές εταιρείες μέσω μίας παράνομης διαδικασίας. Κόβουμε το οξυγόνο μας.

»Ό,τι έχει απομείνει σε αυτόν τον πλανήτη είναι το ύψιστο κάλεσμά μας, που όλοι πρέπει να διατηρήσουμε.».

 

1