Η ABB παρουσιάζει την έννοια του κινούμενου εργαστηριακού ρομπότ για το Nοσοκομείο του Mέλλοντος.

11 10 2019 | 14:09
  • Πρόκεται να σχεδιαστεί κινούμενο και αυτόνομο εργαστηριακό ρομπότ YuMi® που θα εργάζεται μαζί με το ιατρικό και εργαστηριακό προσωπικό
  • Νέες τεχνολογίες ρομποτικής θα αναπτυχθούν στο πρώτο παγκόσμιο κέντρο ιατροφαρμακευτικής έρευνας της ΑΒΒ, στο Ινστιτούτο Καινοτομίας του Texas Medical Center (TMC) του Χιούστον
  • Στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται ότι τα μη χειρουργικά ιατρικά ρομπότ θα φτάσουν σχεδόν τα 60.000 μέχρι το 2025, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από το 2018
 

Η ABB εγκαινίασε το πρώτο παγκόσμιο κέντρο ιατροφαρμακευτικής έρευνας στις εγκαταστάσεις του Texas Medical Center (TMC), στο Χιούστον του Τέξας, παρουσιάζοντας μια σειρά από τεχνολογικές ιδέες, συμπεριλαμβανομένου ενός κινούμενου ρομπότ YuMi®, το οποίο θα σχεδιαστεί για να βοηθήσει το ιατρικό και εργαστηριακό προσωπικό, εκτελώντας καθήκοντα σχετικά με τα εργαστήρια και τον εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Το κινούμενο, διπλού βραχίονα YuMi® θα έχει αίσθηση του χώρου γύρω του και θα μπορεί να κινείται αυτόνομα ανάμεσα στους "συναδέλφους" του στο εργαστήριο, μαθαίνοντας να βρίσκει διαφορετικές διαδρομές μετακίνησης από τη μια θέση στην άλλη. Έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας ένα ευρύ φάσμα επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων δραστηριοτήτων, όπως παρασκευή φαρμάκων, φόρτωση και εκφόρτωση φυγοκεντρητών, μέτρηση και χειρισμό υγρών, συλλογή και διαλογή δοκιμαστικών σωλήνων.

Το συγκεκριμένο YuMi® θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία σε μια μεγάλη ποικιλία ρόλων σχετικών με τις διαδικασίες εφοδιασμού. Το YuMi® μπορεί να κάνει διανομή των φαρμάκων, να τα μεταφέρει όπου χρειάζεται μέσα στο νοσοκομείο, να φέρνει ιατρικό υλικό στο προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και κλινοσκεπάσματα απευθείας στα δωμάτια νοσηλείας.

Στο Ινστιτούτο Καινοτομίας του TMC, η ABB θα αναπτύξει ρομπότ που θα μπορούν να διεξάγουν επαναλαμβανόμενες, κοινότυπες και λεπτού χειρισμού διαδικασίες, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το υψηλής εξειδίκευσης ιατρικό και εργαστηριακό προσωπικό να αναλάβει πιο σημαντικά καθήκοντα και τελικά να θεραπεύσει περισσότερους ασθενείς. Η αναλύσεις της ABB δείχνουν ότι εργασίες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν έως και 50% πιο γρήγορα μέσω του αυτοματισμού, σε σύγκριση με τις τρέχουσες διαδικασίες που γίνονται χειρωνακτικά, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι τα ρομπότ μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

"Ο ιατρικός τομέας υφίσταται σημαντικό μετασχηματισμό, καθώς η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενειών εξελίσσονται διαρκώς, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού, τα αυξημένα κόστη και τη διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε παγκόσμιο επίπεδο. Με το νέο μας κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο, στοχεύουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις - συνεργαζόμενοι με τους καλύτερους επιστήμονες στον ακαδημαϊκό και ιατρικό χώρο», δήλωσε ο Sami Atiya, επικεφαλής του Τομέα Ρομποτικής της ΑΒΒ. "Η εμπειρία μας στα βιομηχανικά και συνεργατικά ρομπότ δημιουργεί μια ισχυρή βάση, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ευέλικτο αυτοματισμό και στον ιατροφαρμακευτικό τομέα. Μαζί με τους συνεργάτες μας στο Texas Medical Center, θα αναπτύξουμε λύσεις αιχμής στον κλάδο της ρομποτικής. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό των χειροκίνητων διαδικασιών που εκτελούνται από το ιατρικό προσωπικό, να βελτιώσουμε την ακρίβεια των εργασιών στο εργαστήριο και να αυξήσουμε την ικανοποίηση των ασθενών και τελικά την ασφάλειά τους. "

Άλλες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν από την ABB στο κέντρο ιατροφαρμακευτικής έρευνας, περιλαμβάνουν ρομπότ YuMi® που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χρήση των συστημάτων φυγοκέντρησης και δοκιμαστικών σωλήνων, καθώς και ένα ρομπότ IRB 1200 που θα μπορούσε να εκτελέσει μεταφορές υγρών για διενέργεια μετρήσεων. Όλα αυτά αποτελούν κοινότυπες διαδικασίες ενός ιατρικού εργαστηρίου, τις οποίες μπορεί να υποστηρίξει ο ρομποτικός αυτοματισμός. Συνδυάζοντας την σταθερή απόδοση, την ευελιξία και την αδιάκοπη λειτουργία των ρομπότ, μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω αύξηση της απόδοσης και βελτίωση της ποιότητας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος.

Το Texas Medical Center είναι η μεγαλύτερη ιατρική πόλη στον κόσμο με παγκόσμιας κλάσης ερευνητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις κορυφαίες εταιρείες και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου. Το νέο κέντρο της ABB, έκτασης 500 τ.μ., θα στεγαστεί στο Ινστιτούτο Καινοτομίας του TMC, ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο που ενθαρρύνει τη συνεργασία του ιατρικού κλάδου με τεχνολογίες αιχμής, συνδέοντας τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με πρωτοπόρους στον ακαδημαϊκό κόσμο και τεχνολογικά κορυφαίες εταιρείες, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία προτύπων πρωτοποριακής ιατρικής τεχνολογίας.

"Το Texas Medical Center, το Ινστιτούτο Καινοτομίας του, καθώς και ολόκληρο το δίκτυο συνεργατών του, καλωσορίζουν την ABB με την ευκαιρία της δυναμικής εισόδου της στον χώρο της υγείας με αυτήν την εντυπωσιακή και άνευ προηγουμένου νέα εγκατάσταση ρομποτικής έρευνας", τόνισε ο Bill McKeon, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Texas Medical Center. "Πρωταρχικός στόχος του TMC, της μεγαλύτερης ιατρικής πόλης στον κόσμο, είναι να επιταχύνεται η έρευνα, ενώ παράλληλα μειώνονται τα κόστη, προκειμένου να δημιουργηθούν πιο γρήγορες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για ασθενείς που χρειάζονται άμεση θεραπεία. Η έλευση της ABB στην καρδιά των εγκαταστάσεων του Texas Medical Center, με αυτό το -πρώτο στο είδος του- κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία λύσεων ρομποτικής στον κλάδο της υγείας, θα χαράξει μια νέα πορεία στην εξέλιξη της ιατρικής και θα καθιερώσει το TMC ως το κομβικό σημείο για ένα νέο είδος συνεργασίας, που θα διαμορφώσει το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής έρευνας για γιατρούς, ερευνητές και ασθενείς. "

Ο ρομποτικός αυτοματισμός στον τομέα υγείας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εσωτερική έρευνα της ΑΒΒ, στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται ότι τα μη χειρουργικά ιατρικά ρομπότ θα φτάσουν σχεδόν τις 60.000 μέχρι το 2025, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από το 2018.

9

Η ABB αποτελεί τον τεχνολογικό ηγέτη που πρωτοπορεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανιών. Συνεχίζοντας μια ιστορία με περισσότερα από 130 χρόνια καινοτομίας, η ΑΒΒ σήμερα αποτελείται από τους ακόλουθους τέσσερις πελατοκεντρικούς παγκόσμιους τομείς: Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής & Εγκαταστάσεων, Βιομηχανικού Αυτοματισμού, Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής, με την υποστήριξη της ψηφιακής πλατφόρμας ABB Ability™. Ο τομέας των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΑΒΒ πρόκειται να εκχωρηθεί στην εταιρεία Hitachi το 2020. Η ABB δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, με περίπου 147.000 εργαζόμενους. www.abb.gr

Το Τομέας Ρομποτικής της ΑΒΒ είναι πρωτοπόρος σε βιομηχανικά και συνεργατικά ρομπότ και σε προηγμένες υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας. Ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές ρομποτικών συστημάτων παγκοσμίως, δραστηριοποιούμαστε σε 53 χώρες και σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες, και έχουμε προσφέρει πάνω από 400.000 λύσεις ρομποτικής για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κλάδων και εφαρμογών. Βοηθάμε τους πελάτες μας να βελτιώσουν την ευελιξία, την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία, ενώ κινούνται προς το συνδεδεμένο και συνεργατικό εργοστάσιο του μέλλοντος. www.abb.com/robotics

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ TMC
Το Texas Medical Center (TMC), η μεγαλύτερη ιατρική πόλη στον κόσμο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης των βιοεπιστημών. Φιλοξενώντας τα πιο λαμπρά μυαλά στον κλάδο της ιατρικής, το TMC καλλιεργεί τη συνεργασία ανάμεσα σε οργανισμούς και φορείς, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μεταξύ των 106.000 και παραπάνω εργαζομένων του. Στο TMC, συνολικής έκτασης άνω των 50 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών, φιλοξενούνται ετησίως 10 εκατομμύρια ασθενείς, εκτελούνται πάνω από 180.000 χειρουργικές επεμβάσεις, γίνεται διαχείριση περισσότερο από 750.000 επειγόντων περιστατικών, εκτελούνται σχεδόν 14.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και έρχονται στον κόσμο πάνω από 25.000 μωρά. Πέρα από την περίθαλψη των ασθενών, το TMC επεκτείνει τα όρια της κλινικής έρευνας σε όλο το ευρύ δίκτυο των συνεργατών του.

 

 

10 Οκτωβρίου 2019

ABB