Η αναθεώρηση των στόχων για το CO2 εκτοξεύει σε πάνω από... 10 GW τις απαιτούμενες νέες ΑΠΕ ως το 2030 – Ξαναγράφεται από την αρχή το ΕΣΕΚ.

Ακόμη πιο ψηλά τον πήχη βάζει για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ η προχθεσινή συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου για ταχύτερη μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030, έπειτα από μήνες συχνά άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Η επισημοποίηση, του στόχου για μείωση κατά «τουλάχιστον 55%» των εκπομπών CO2 ως το τέλος της δεκαετίας, έναντι 40% μέχρι πρότινος, οδηγεί αναπόφευκτα σε αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) των κρατών-μελών. Τα νούμερα για αιολικά, φωτοβολταϊκά και κάθε άλλη «πράσινη» τεχνολογία πρέπει να ξαναγραφτούν από την αρχή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για 8,8, νέα GW από ΑΠΕ που προέβλεπε το ΕΣΕΚ του 2019 ότι πρέπει να εγκατασταθούν μέχρι το 2030, θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10%. Και θα εκτοξευτεί, σε πάνω από 10 νέα GW ΑΠΕ, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές στο Energypress, παραθέτοντας φυσικά κάποιους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, οι οποίοι και θα μετουσιωθούν σε ακριβή ποσοστά μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα ποσοστά αύξησης ωστόσο είναι εύλογα. Σε αυτά τα επίπεδα το είχαν υπολογίσει και πρόσφατες μελέτες της Κομισιόν όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι η ΕΕ θέλει να «τρέξει» πιο γρήγορα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βέβαια, τα τελικά νούμερα θα εξαρτηθούν από το μείγμα των τεχνολογιών.

Ποιες τεχνολογίες θα σηκώσουν το βάρος

Το ακριβές ποσοστό αύξησης των νέων στόχων, θα κριθεί από την αναλογία αιολικών, φωτοβολταϊκών και των υπόλοιπων κατηγοριών ΑΠΕ που θα συμπεριλάβει το νέο εθνικό σχέδιο, δηλαδή από το μείγμα που θα ακολουθηθεί. Κάθε τεχνολογία δίνει και διαφορετικές γιγαβατώρες ανά εγκατεστημένο γιγαβάτ (π.χ. περισσότερα φωτοβολταϊκά μεταφράζονται σε περισσότερες τεραβατώρες μέχρι το 2030), επομένως ο σχεδιασμός θα πρέπει να κάνει διάφορες υποθέσεις.

Στην λογική αυτή, η εθνική επιτροπή ΕΣΕΚ πρόκειται το προσεχές διάστημα να βάλει κάτω τα νούμερα, να τρέξει ξανά τα μοντέλα της και να καταλήξει σε μια σειρά από σενάρια. Ηδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και είχε διαφανεί ότι ο στόχος για μείωση του CO2 θα «κλειδώσει» στο 55% - η ΕΕ αξίωνε «τουλάχιστον 60%»- είχε γίνει σαφές ότι η επιτροπή ΕΣΕΚ θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου και να αρχίσει να προετοιμάζει τους νέους στόχους. Τώρα πλέον που οι αποφάσεις έχουν «κλειδώσει» η δουλειά αυτή θα πάρει και επισήμως μπροστά.

Ούτως ή άλλως πάντως, ακόμη και αν δεν είχε μεσολαβήσει η προχθεσινή συμφωνία χωρών-μελών με το Ευρωκοινοβούλιο για μείωση των εκπομπών CO2 και πάλι το ΕΣΕΚ θα έπρεπε να αναθεωρηθεί. Το υφιστάμενο σχέδιο είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 και έχρηζε ήδη αναθεώρησης, καθώς οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι καταιγιστικές, η τεχνολογία προοδεύει συνεχώς και η νέα πολιτική των ΗΠΑ για το κλίμα ωθεί την ΕΕ σε πιο τολμηρές αποφάσεις.

Η προχθεσινή συμφωνία της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 που θα ενσωματωθεί σε έναν νέο «νόμο για το κλίμα», επετεύχθη την παραμονή της συνόδου κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και κατά την οποία, η Ουάσινγκτον αναμένεται να αποκαλύψει τον δικό της αναθεωρημένο στόχο για το 2030.

Προτού επέλθει η συμφωνία στην ΕΕ είχαν προηγηθεί πολύμηνα αδιέξοδα και άκαρπες συνομιλίες ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους ευρωβουλευτές. Τυχαίο δεν είναι ότι η συζήτηση που κατέληξε σε συμφωνία, διήρκεσε μέχρι και μετά τις 5 το πρωί χθες, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 14 ολόκληρες ώρες.

Οι σημερινοί στόχοι και το νέο στοίχημα

Τα παραπάνω, όπως είναι προφανές, καθιστούν με την σειρά τους ακόμη πιο επιτακτική την μετάβαση της ελληνικής αγοράς σε ένα πιο ώριμο μοντέλο, προκειμένου να επιτευχθεί το νέο και πιο απαιτητικό στοίχημα. Την ενεργοποίηση των «πράσινων» διμερών συμβολαίων, την επιτάχυνση της δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για αποθήκευση και offshore πάρκα, την ενίσχυση των δικτύων για να «σηκώσουν» περισσότερες ΑΠΕ, την επίλυση θεμάτων ιδιοκτησίας γης και την δημιουργία του νέου ειδικού χωροταξικού. Ζητήματα που προφανώς θα αναλύει εκτενώς το νέο ΕΣΕΚ, μαζί με τους νέους αναθεωρημένους στόχους.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, ο στόχος για τις ΑΠΕ μιλά για μερίδιο συμμετοχής στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας κατ’ ελάχιστον στο 35% ως το 2030. Οσο για το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ο στόχος προβλέπει να υπερβεί το 60%.

Επίσης, προκειμένου να παράγονται από ΑΠΕ περίπου 2 στις 3 κιλοβατώρες έως το 2030, το ΕΣΕΚ του 2019 όριζε ότι θα έπρεπε η εγκατεστημένη ισχύς «πράσινων» μονάδων να αγγίξει τα 18,9 GW το 2030, από 10,1 GW το 2020. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της εξάπλωσης των ΑΠΕ αφορά στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά πάρκα.

Έτσι, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα έπρεπε, σύμφωνα πάντα με το τότε ΕΣΕΚ, να φτάσουν τα 7,7 GW, από 3 GW, όταν και συντάχθηκε το σχέδιο, νούμερα τα οποία προφανώς έχουν αλλάξει. Επίσης, οι μονάδες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας θα χρειαζόταν να ενισχυθούν στα 7 GW, έναντι 3,6 GW το 2020.

Ολα αυτοί οι αριθμοί πλέον, λόγω της αναθεώρησης του στόχου για τις εκπομπές CO2, θα ξαναυπολογιστούν από την αρχή.

Εννοείται ότι στο νέο ΕΣΕΚ θα περιγράφεται η πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας και θα καταγράφεται η δέσμευση της ΔΕΗ να «σβήσει» τα λιγνιτικά φουγάρα της Πτολεμαίδας 5 κατά το 2025, αντί για το 2028, όπως έκανε σαφές προχθές μιλώντας προς τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης.

 

 

22 Απριλίου 2021

energypress