Η Δανία ετοιμάζει ενεργειακά νησιά στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.

27 05 2020 | 09:27

Το πλάνο προβλέπει τριπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής της ικανότητας.

Στη δημιουργία δύο ενεργειακών νησιών  που συνδέονται με νέα αιολικά πάρκα στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα στοχεύει η Δανία στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της κλιματικής αλλαγής.

Τα ενεργειακά νησιά αποτελούν σημαντικό μέρος του σχεδίου δράσης για το κλίμα της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, το οποίο παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα, αλλά πρέπει ακόμη να επικυρωθεί στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Dan Jorgensen δήλωσε ότι το κόστος θα ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια κορώνες (ισούται με 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Ανέφερε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα χρηματοδοτείται από ιδιώτες επενδυτές χωρίς ελάχιστες κρατικές επιδοτήσεις.

Το πλάνο προβλέπει τριπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής της ικανότητας. Τα υπεράκτια αιολικά κατασκευάζονται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο χωρίς επιδοτήσεις και αυτό είναι φυσικά και το μέλλον που εξετάζουμε, δήλωσε ο Jorgensen στο Reuters.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να μειώσουν τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς το κόστος κατασκευής αιολικών έχει μειωθεί κατά περίπου 70% από το 2012.

Το νησί στη Βαλτική, θα είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα.

Το καθένα θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 2 GW, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει 4 εκατομμύρια από τα 5,8 εκατομμύρια σπίτια της Δανίας, και το έργο της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, θα μπορούσε τελικά να αυξηθεί στα 10 GW.

Η Δανία θα ξεκινήσει διάλογο με την Ολλανδία και την Πολωνία - στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα αντίστοιχα - για τη σύνδεση των δύο έργων.

Οι δύο κόμβοι και τα γύρω υπεράκτια αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να είναι έτοιμα έως το 2030 και θα υπερδιπλασιάσουν την τρέχουσα υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Δανίας από το σημερινό 1,7 GW.

Οι Δανοί νομοθέτες συμφώνησαν σε έναν στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990, ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα στον κόσμο, αλλά πρέπει να συζητηθούν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό.

 

 

 

25 Μαϊου 2020

REUTERS