Η συζήτηση για την καινοτομία στη γεωργία εντείνεται καθώς οι Πράσινοι μεγαλώνουν στην Ευρώπη.

05 07 2019 | 09:12

Η άνοδος των πράσινων κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπου οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να μάθουν τι έπεται στη συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.

Η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της καινοτομίας στη γεωργία κατέλαβε κεντρικό ρόλο στη τελευταία θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ορισμένα θέματα, από την έγκριση των φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη, μέχρι τη γεωργία ακριβείας και την αναπαραγωγή φυτών, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των πολιτικών, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιτένις Αντριουκαΐτις απάντησε, ερωτηθείς από τη EURACTIV, ότι είναι «πολύ χαρούμενος που έχουμε ένα νέο πράσινο κύμα που μπορεί πλέον να βρεθεί σε κάθε πολιτική οικογένεια. Αν κοιτάξετε τα πολιτικά προγράμματα και τα μανιφέστα των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου, μπορείτε να βρείτε παντού ένα πράσινο στοιχείο».

Ο επικεφαλής της ΕΕ για την υγεία πρόσθεσε ότι το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι το πώς εν τέλει θα ενεργήσουν αυτοί οι πολιτικοί: με έναν φονταμενταλιστικό τρόπο ή υιοθετώντας μια επιστημονική προσέγγιση.

«Επειδή αν ακολουθήσει κανείς μόνο το ιδεολογικό μέρος, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Πρέπει να στηριχτούμε στην επιστήμη», προειδοποίησε.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

 

 

1 Ιουλίου 2019

δ