Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση «απειλεί» τη σύνοδο κορυφής COP26

05 10 2021 | 08:29

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής COP26 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου – όπως προειδοποίησε ανώτερο στέλεχος της «Iberdrola», ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, η ξαφνική μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου έχει προκαλέσει αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών κινδυνεύουν να φανούν «υποκριτικές» εν όψει, μάλιστα, της COP26.

Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και έχει μειώσει τους φόρους.

«Παρά τη θετική προοπτική για την ενεργειακή μετάβαση σε επίπεδο Ε.Ε., οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δράση της Ε.Ε. για το κλίμα» – δήλωσε ο Gonzalo Sáenz de Miera, διευθυντής του τομέα κλιματικής αλλαγής στην «Iberdrola».

«Κάποια μέτρα που έλαβαν πρόσφατα ορισμένα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αποτελούν κίνδυνο για τη γρήγορη μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας», όπως δήλωσε πρόσφατα.

Αντιφατικά μηνύματα

Η ενεργειακή κρίση εμφανίσθηκε εν αναμονή της COP26, για μια παγκόσμια συμφωνία για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και για την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κρίση των τιμών, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα άνοιξαν ξανά. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις μείωσαν τους φόρους για τις εταιρείες ενέργειας, παρέχοντας ουσιαστικά επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Πολιτικής για το Κλίμα της Ε.Ε., Frans Timmermans, έκανε έκκληση για διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των οποίων οι τιμές παρέμειναν χαμηλές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Αντί να επιβραδύνουμε τις διαδικασίες λόγω της αύξησης των τιμών στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε οι προσιτές ανανεώσιμες πηγές να είναι διαθέσιμες για όλους», δήλωσε ο Timmermans.

«Αυτό είναι, νομίζω, το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από την παρούσα κατάσταση», δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ε.Ε. χρειάζεται πιο φιλόδοξους στόχους

Η κρίση των τιμών της ενέργειας είναι ένα από τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο. Μεταξύ των διαφόρων προβλημάτων είναι και η έλλειψη εμβολίων για τον παγκόσμιο Νότο, αλλά και η αποτυχία των ανεπτυγμένων χωρών ως προς τη χρηματοδότηση των δράσεων για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί για την υπερθέρμανση του πλανήτη βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού – όπως προειδοποίησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Michael Bloss, ο οποίος επικαλέστηκε την ανεξάρτητη έρευνα του Climate Action Tracker.

«Θα βοηθούσε πραγματικά αν είχαμε θέσει έναν κλιματικό στόχο με όριο θερμοκρασίας μεταξύ 2°C και 1,5° C, γιατί διαφορετικά είναι πραγματικά δύσκολο για την Ευρώπη να έχει την απαίτηση από τους άλλους να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε ο Bloss στο EURACTIV.

Οι κατάλληλες πολιτικές έχουν πλέον κρίσιμη σημασία, πρόσθεσε η Simone Tagliapietra. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πλέον σαφή σχέδια», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κίνα και τις ΗΠΑ που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει τους νόμους και τους κανονισμούς που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών τους στόχων.

Απαιτούνται σαφείς πολιτικές για την αύξηση των επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, τόνισε η Tagliapietra. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

 

 

 

5 Οκτωβρίου 2021

Euractiv.gr