IEA: Είναι οι τιμές των δημοπρασιών ΑΠΕ ο νέος κανόνας στην παγκόσμια αγορά;

Την απάντηση στο ερώτημα αν οι τιμές στους διαγωνισμούς ΑΠΕ έχουν γίνει πλέον ο κανόνας για τον κλάδο διεθνώς επιχειρεί να απαντήσει νέα ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η απάντησή του είναι ότι αυτό ισχύει εν μέρει. Όπως τονίζει, οι διαγωνισμοί επιτάχυναν τη μείωση του κόστους στα φ/β και τα αιολικά και έθεσαν τιμές αναφοράς που είναι αναγνωρίσιμες παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, οι τιμές δεν μπορούν να αποτελέσουν απόλυτη βάση, καθώς ισχύουν διαφορετικά δεδομένα από χώρα σε χώρα και από τεχνολογία σε τεχνολογία.

Η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει ότι οι τιμές δημοπρασιών για έργα (φ/β και αιολικά) που θα υλοποιηθούν ως το 2023 κυμαίνονται από 20 $/MWh ως 50 $/Mwh, δηλαδή 45-50% χαμηλότερες σε σχέση με το 2017. Οι τιμές αυτές όμως βασίζονται μονάχα σε ένα μικρό μέρος της συνολικής ισχύος που θα υλοποιηθεί μέσω διαγωνισμών, άρα η μέση τιμή θα υποχωρήσει με κάθε νέα δημοπρασία. Επιπλέον, οι ανακοινωμένες τιμές συμβολαίων θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, αφού το τελικό κόστος του κάθε έργου και το χρονοδιάγραμμά του μπορεί να διαφέρουν από τις προβλέψεις.

Γεωγραφικά μιλώντας, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η μέση τιμή διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα αντανακλώντας τις διαφορές στην υλοποίηση των διαγωνισμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ασία και η Λατινική Αμερική δημοπράτησαν πάνω από τη μισή ισχύ διεθνώς μέχρι σήμερα και επηρέασαν αναλόγως την τιμή. Ένα παράδειγμα είναι η Μέση Ανατολή, όπου το κόστος των φ/β υποχώρησε πολύ από το 2016 λόγω του εξαιρετικού ηλιακού δυναμικού και της εύκολης χρηματοδότησης. Στην περίπτωση της Κίνας, οι τιμές στις τελευταίες δημοπρασίες ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω της υψηλής ταρίφας που ήταν ακόμα διαθέσιμη όταν αυτές πραγματοποιήθηκαν.

Σχετικά με το κόστος της κάθε τεχνολογίας, ο ΙΕΑ αναμένει περαιτέρω πτώση κατά την περίοδο 2018-23. Στα υπεράκτια αιολικά εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κατά 40%, στα φ/β κατά 25% και στα χερσαία αιολικά κατά 6%. Ο οργανισμός παρατηρεί, πάντως, ότι είναι δύσκολη η σύγκριση του επίπεδου κόστους ενέργειας (LCOE) με τις τιμές στους διαγωνισμούς, καθώς δεν είναι διαθέσιμες αρκετές πληροφορίες για τα έργα που επικράτησαν.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ανταγωνισμός και οι καλοσχεδιασμένοι διαγωνισμοί είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για σημαντική μείωση κόστους. Αυτό φαίνεται αν συγκρίνουμε τις ταρίφες με τους διαγωνισμούς κατά την ίδια χρονιά σε διαφορετικές χώρες. Βλέπουμε ότι η μείωση του κόστους ήταν 10-50%”, προσθέτει ο ΙΕΑ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το LCOE τείνει να είναι υψηλότερο από τις τιμές στους διαγωνισμούς για τρεις λόγους: Πρώτον, οι τιμές στις δημοπρασίες δεν αντανακλούν πάντα το πλήρες κόστος, όπως π.χ. τα τέλη σύνδεσης. Δεύτερον, στα φωτοβολταϊκά πάρκα κυριαρχούν οι αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας, όπου το μέσο κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο λόγω της μεγάλης ταρίφας. Τρίτον, οι τιμές των διαγωνισμών αντανακλούν μόνο ένα μικρό μέρος της αγοράς και μπορεί να αυξηθούν καθώς το διαγωνιστικό σύστημα θα επεκταθεί.

Μάλιστα, η σύγκριση των τιμών δημοπρασιών με το LCOE μπορεί να γίνει δυσκολότερη στο εξής, αφού θα προκύψουν πιο περίπλοκα επιχειρηματικά μοντέλα με πρόσθετα έσοδα από διμερή συμβόλαια, συνέργειες με αποθήκευση ενέργειας κτλ.

6 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή: energypress