Η πρότασή της ΡΑΕ για τις ταρίφες των υβριδικών - στα 200 ευρώ/MWh η μέγιστη αποζημίωση.

Τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΝ σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο στήριξης της εγκατάστασης και λειτουργίας υβριδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά παρουσίασε η ΡΑΕ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσε τις προηγούμενες μέρες στη Νάξο.

Υβριδικοί ονομάζονται οι σταθμοί που συνδυάζουν την παραγωγή μέσω ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ) με την αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών ή  αντλησιοταμίευσης.

Οι υβριδικοί σταθμοί λόγω του ότι δεν θεωρούνται ώριμη τεχνολογία και δεν υπάρχει ανταγωνισμός, προς το παρόν τουλάχιστον έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία διαγωνισμών για την εγκατάστασή τους (αντίθετα με ότι συμβαίνει με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά). Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αμοιβής τους από το σύστημα.

Η γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΡΑΕ θα αξιολογηθεί από το ΥΠΕΝ προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις. Τα βασικά σημεία της πρότασης πάντως, όπως παρουσιάστηκαν στη Νάξο, είναι τα εξής:

  • Η μέγιστη τιμή αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών είναι 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με την αποζημίωση να αποτελείται από δύο συνιστώσες: την αμοιβή για την παραγόμενη ενέργεια και την αμοιβή για τη διαθεσιμότητα του σταθμού (ένα είδος ΑΔΙ ειδικά για τα υβριδικά). Η μέγιστη τιμή θα επανεξετάζεται κάθε τρία χρόνια.
  • Το σκέλος της ενέργειας αφορά την ελεγχόμενη παραγωγή έως  3500 MWh εγγυημένης παραγωγής . Το σκέλος ισχύος αφορά την όποια πρόσθετη παραγωγή καθώς και τη μη ελεγχόμενη δηλαδή την παραγωγή ΑΠΕ η οποία θα αμείβεται με τις τιμές αναφοράς των ΑΠΕ.
  • Η διάρκεια του σχήματος στήριξης σε κάθε νησί θα εξαρτάται από το αν έχει ενταχθεί ή όχι στο 10ετές του ΑΔΜΗΕ η διασύνδεση του νησιού. Σε περίπτωση διασύνδεσης, εγγύηση παρέχεται για ένα αρχικό χρονικό διάστημα 7 ή 5 χρόνων αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη διάρκεια του σχήματος στήριξης θα είναι 23 χρόνια για αντλητικά υβριδικά (η μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας είναι η αντλησιοταμίευση) και 21 χρόνια για τα λοιπά υβριδικά που για την αποθήκευση χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η πρώτη αντίδραση υποψήφιων επενδυτών που παρέστησαν στη Νάξο ήταν αρνητική για τις προτεινόμενες ταρίφες, καθώς υποστηρίζουν ότι τα έργα "δεν βγαίνουν" και συνεπώς η τεχνολογία των υβριδικών δεν μπορεί να προχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες.

 

11 Ιουλίου 2018

Energypress