Ιωάννης, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2023

Λίγο προτού αποχαιρετήσουμε το 2023, κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε μερικές από τις δράσεις μας στον κόσμο και στην Ελλάδα. Δες κι εσύ

Στην Κένυα, φέτος τον Μάρτιο - και μετά από 4,5 χρόνια - ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε με θέμα τη δια βίου εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5.700 περιθωριοποιημένα κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών: α) που δεν είχαν πάει ποτέ σχολείο, β) που ξεκίνησαν το σχολείο, αλλά σταμάτησαν προτού τελειώσουν τη βασική εκπαίδευση, καθώς και γ) κορίτσια με αναπηρία, τα οποία παρακολούθησαν ταχύρρυθμα τμήματα γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής. Αντιστοιχα, τη χρονιά που μας πέρασε, στην Γκάνα, μετά από 18 χρόνια αδιάκοπων προσπαθειών, σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις της χώρας καταφέραμε να ψηφιστεί τροπολογία που προστατεύει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια ανθρώπων που κατηγορούνται για μαγεία. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου γυναίκες – συνήθως ηλικιωμένες και χήρες – κατηγορούνταν ψευδώς ως μάγισσες για πράγματα που δεν έκαναν. Οι γυναίκες αυτές αναγκάζονταν να φύγουν κυνηγημένες για να γλιτώσουν τη ζωή τους, καταλήγοντας σε καταυλισμούς που είχαν φτιαχτεί για υποτιθέμενες μάγισσες, περνώντας εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους. Η τροπολογία, λοιπόν, που ψηφίστηκε θεωρείται σπουδαίο επίτευγμα! Στο Μπανγκλαντές, ακόμα μια χρονιά συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας να βάλουμε τέλος στους παιδικούς γάμους, μιλώντας στα παιδιά και στους γονείς τους για τις βλαβερές συνέπειες του συγκεκριμένου εθίμου και διοργανώνοντας πλήθος σχετικών δράσεων ευαισθητοποίησης. Όπως λέει και η 13χρονη Jidni: «Έχω μάθει πολλά πράγματα από τότε που έγινα μέλος της Ομάδας Παιδιών που έφτιαξε η ActionAid κι έχω μάθει να τα εξηγώ και στους άλλους. Εμένα οι δικοί μου παρά λίγο να με παντρέψουν! Τα κορίτσια παλιά δεν ήξεραν κι αναγκάζονταν να πουν 'ναι' όταν οι γονείς τους τούς έλεγαν να τα παντρέψουν. Τώρα, όμως, ξέρουμε τα δικαιώματά μας και ξέρουμε τι είναι καλό για εμάς. Έτσι, λέμε 'όχι' στους παιδικούς γάμους». Η χρονιά που μας πέρασε, βέβαια, είχε και σημαντικές δράσεις εντός Ελλάδας. Από αυτές ξεχωρίζουμε τις δραστηριότητες της ομάδας γονέων που δημιουργήθηκε στο Κέντρο μας στην Αθήνα με σκοπό οι γονείς και κηδεμόνες να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους, να μοιραστούν εμπειρίες, συναισθήματα και προβληματισμούς με άλλους γονείς και να μάθουν πώς να διαμορφώνουν ουσιαστικές διαπροσωπικές και ειδικότερα οικογενειακές σχέσεις. Όπως είπαν γονείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023:

«Κατάλαβα πως πρέπει να αποδέχομαι περισσότερο τον εαυτό μου, να είμαι αυθεντική και ειλικρινής για να καταφέρω να αποδεχτώ και τη συμπεριφορά του παιδιού μου.»

«Κατανόησα καλύτερα τον εαυτό μου και τις ανάγκες των παιδιών μου.»

«Έμαθα να είμαι ακροατής και να χειρίζομαι πιο σωστά κάποιες καταστάσεις.» Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη δράσεις και συναισθήματα που δε χωρούν σε μια σύντομη ανασκόπηση. Αναμένουμε το 2024 με ανυπομονησία και με τη σιγουριά πως με την πολύτιμη στήριξή σου μπορούμε να καταφέρουμε πολλά σπουδαία ακόμα!