Ιταλία: Πιο απλή διαδικασία για νέες ΑΠΕ ζητούν φορείς της αγοράς.

06 07 2021 | 09:25

Για την εξάλειψη της αδειοδοτικής συμφόρησης μέσω της βελτιστοποίησης του συστήματος συναίνεσης της χώρας καλούν την κυβέρνηση της Ιταλίας ενώσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, SolarPower Europe, WindEurope, ANEV, ANIE Rinnovabili, Elettricita Futura και Italia Solare αναφέρουν πως η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 7 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ετησίως ώστε να πετύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Ωστόσο, η νέα ισχύς ανέρχεται σε μόλις 1 GW τα τελευταία χρόνια λόγω των χρονοδιαγραμμάτων που συνοδεύουν την αδειοδοτική διαδικασία.

Οι φορείς των ΑΠΕ μιλούν για ένα «φιλόδοξο διάταγμα απλοποίησης», πράγμα που απαιτείται για να επιταχυνθεί η διείσδυση και ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, υπερπηδώντας την αδειοδοτική δυσκολία που υπάρχει για έργα ΑΠΕ. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί με την απλοποίηση των κανόνων αδειοδότησης και την οικοδόμηση ενός «αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης για τις επενδύσεις υπό το πρίσμα του Next Generation EU».

Να σημειώσουμε ότι ένα τέτοιο διάταγμα δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου και πρέπει να ενσωματωθεί σε νόμο μέχρι τέλη Ιούλη. Η απόφαση απλοποίησης (Simplification Decree) βρίσκεται τώρα στο δύσκολο στάδιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης με περιορισμένο αριθμό τροποποιήσεων να γίνεται δεκτό και να ψηφίζουν υπέρ.

 

 

5 Iουλίου 2021

energypress