Ελπίδες για το κλίμα από τις κυβερνητικές αλλαγές σε Ισπανία και Ιταλία;

07 06 2018 | 17:58

Η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Teresa Ribera δηλώνει ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Ισπανίας θα συμμετάσχει σto συνασπισμό χωρών της ΕΕ που ζητούν μεγαλύτερες περικοπές άνθρακα και μεγαλύτερους κλιματικούς στόχους.

 

teresa

 

Ο νέος κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez κάλεσε την Teresa Ribera την Τρίτη να αναλάβει ένα νέο υπερυπουργείο που θα καλύπτει την ενέργεια και το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η Teresa Ribera υπηρέτησε στο παρελθόν ως υφυπουργός για την κλιματική αλλαγή το διάστημα 2008-11. Από τότε, έγινε διευθύνρια του Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις (Iddri) στο Παρίσι και συμμετείχε σε αρκετές οργανώσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Είναι γνωστή υπέρμαχος της καθαρής ενέργειας και της διεθνούς συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή.

 

Σήμερα, ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση «τουλάχιστον» κατά 40% από τα επίπεδα του 1990, έως το 2030 και 80-95% μέχρι το 2050. Επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, υποστηρίζουν υψηλότερες στόχους, ευθυγραμμισμένους με τη Συμφωνία των Παρισίων.


Σε σύντομο τηλεφώνημα από το αεροδρόμιο, η Ribera είπε στο Climate Home News ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Pedro Sánchez αυτή την εβδομάδα συμφωνεί:

«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός έχει καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επομένως, «ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τις προοδευτικές χώρες θα είναι το κλειδί


Με τη Συμφωνία των Παρισίων, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε "αρκετά κάτω από το 2οC" επίπεδα. Όμως οι εθελοντικές εθνικές πολιτικές περικοπής εκπομπών άνθρακα δεν είναι επαρκείς. Όμως, οποιαδήποτε αλλαγή των κλιματικών στόχων της ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27 κρατών μελών (μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου) και μερικά κράτη μέλη στα ανατολικά, όπως η Πολωνία αντιστέκονται συνήθως σε υψηλότερες φιλοδοξίες, αναφέροντας τις ανησυχίες σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο.


Η Ribera βρέθηκε στο Βερολίνο για μια διάσκεψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ως υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, θα παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη την Παρασκευή πριν ταξιδέψει στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα για μια συνάντηση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ για να συζητήσει τη νομοθεσία για την καθαρή ενέργεια και τους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


«Το πρώτο μελημα είναι να στείλουμε το σωστό μήνυμα στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και φυσικά στην ισπανική οικονομία», δήλωσε η Ribera. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα προχωρήσει προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο».


Η Ισπανία καλύπτει το ένα τρίτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον άνεμο, και περισσότερο από το ένα πέμπτο από την πυρηνική ενέργεια. Ο άνθρακας αποτελούσε το 17% του μείγματος πέρυσι και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε στα σχέδια της Iberdrola για το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών της.


Εν τω μεταξύ, ο Giuseppe Conte, ο καθηγητής του δικαίου που διορίστηκε για να ηγηθεί του συνασπισμού στην Ιταλία, υποσχέθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του την Τρίτη να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην οικονομία.


Η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος 5-Αστέρων και των δεξιών κομμάτων της Λίγκας δίνει μεγάλη έμφαση στην πράσινη οικονομία. Το μανιφέστο της Λίγκας αναφέρει:

«Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όποιος δεν σέβεται το περιβάλλον δεν σέβεται τον εαυτό του». Πάντως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές για τη στήριξη αυτής της ρητορικής.

 

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία των 7 για πιο φιλόδοξους στόχους, θα μπορούσε να είναι "ένα καλό πρώτο βήμα" για τη νέα κυβέρνηση να αποδείξει τα διαπιστευτήριά της για το κλίμα, ανέφερε ο Bergamaschi, ειδικός του E3G.

 

 

05/06/2018,
της Megan Darby


Climate Home News

Σχετικά άρθρα

  1. Spain, Italy leadership changes raise hopes for EU climate ambition
  2. Spain’s hidden €1bn subsidy to coal, gas power plants
  3. EU reinforces climate plans as Trump preps policy bonfire
  4. Australia, Canada should reveal climate targets, says EU
  5. Seven member states push for EU to raise climate targets
  6. UK appoints Nick Hurd as new climate change minister
  7. How can we raise ambition at climate talks?