Κατά προτεραιότητα θα λαμβάνουν όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκά έως 10 MW με PPA, σε περιοχές που έπληξαν οι κακοκαιρίες

Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης θα λάβουν φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, εφόσον συνοδεύονται από PPA.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή και πρόκειται να έρθει στην Ολομέλεια, αφορά σταθμούς έως και 10 MW, που εγκαθίστανται αποκλειστικά σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias».

Έτσι, όσα από τα εν λόγω έργα έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, η οποία συνοδεύεται από σύναψη PPA με επιχείρηση, που επίσης δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές, θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα όρους σύνδεσης κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Προϋπόθεση γι’ αυτό ωστόσο είναι, αφενός η αίτηση να περιλαμβάνεται εντός του μεγίστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης για τα έργα της ομάδας Β’, αφετέρου να διαπιστώνεται η αντίστοιχη βλάβη της επιχείρησης με την οποία συνάπτεται η διμερής σύμβαση.

Σημειώνεται επίσης ότι, οι κάτοχοι των σταθμών δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τους όρους του PPA, καθώς σε αυτή την περίπτωση δέχονται ως ποινή την ακύρωση της προσφοράς σύνδεσης και το συνόλου των αδειών που έχουν λάβει.

 

 

 

σ