Καταγγελία από Αρβανιτίδη-Δούκα: Η χώρα μας αφήνει ανεκμετάλλευτα δωρεάν δικαιώματα CO2 ύψους 850 εκατ. ευρώ

19 01 2021 | 08:23

Ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 850 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπών από την Ε.Ε. έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτο η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καταγγέλουν ο τομεάρχης ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, Γ. Αρβανιτίδης και ο γραμματέας του τομέα ενέργειας, Χ. Δούκας.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

Εδώ και τρία χρόνια, με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, η Ελλάδα δικαιούται να παραλάβει από το Ευρωπαϊκό απόθεμα πρόσθετα 25 εκ. δικαιώματα από την πώληση των οποίων θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την απανθρακοποίηση των νησιών της. Ουσιαστικά δηλαδή η Ε.Ε. έχει πει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα: «Σου δίνω αυτά τα έξτρα δικαιώματα ώστε να μπορέσεις να φτιάξεις τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και να πάψεις επιτέλους να λειτουργείς τις ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά». Με τις σημερινές τιμές στο χρηματιστήριο δικαιωμάτων μιλάμε για 850 εκ. ευρώ δωρεάν χρήμα! 

Το απίθανο όμως είναι ότι εδώ και τρία χρόνια ούτε το Υπουργείο Ενέργειας ούτε ο ΑΔΜΗΕ έχουν κάνει κάποια κίνηση για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα, με τα οποία θα μπορούσε να επιχορηγηθεί έως και το 60% της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Λες και μας περισσεύουν αυτά τα 850 εκ. ευρώ! 

Και ο κίνδυνος είναι, στην επικείμενη αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας να απαλειφθεί αυτή η πρόβλεψη, αφού η Ε.Ε. βλέπει ότι τρία χρόνια τώρα, οι δυο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να εξασφαλίσουν αυτά τα έσοδα. 

Επειδή σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες χώρες της Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για να λάβουν έξτρα δωρεάν Ευρωπαϊκό χρήμα για τον ενεργειακό τους τομέα, το Κίνημα Αλλαγής προχώρησε σήμερα στην κατάθεση σχετικής Ερώτησης ρωτώντας ευθέως τον αρμόδιο Υπουργό: τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για αυτό ; Θα συνεχίζει να αδιαφορεί όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ;

 

 

18 Ιανουαρίου 2021

energypress