Κατεύθυνση Μητσοτάκη στη σύσκεψη για το νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ: Όχι ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά του Ν. Αιγαίου - Πιο δύσκολη η διάνοιξη νέων δρόμων για αιολικά

Τέλος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου βάζει το υπό κατάρτιση νέο Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, μετά και τις σαφείς κατευθύνσεις που έδωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα το νέο πλαίσιο, κάνει πιο δύσκολη, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, τη διάνοιξη νέων οδών για αιολικά πάρκα. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών πρέπει πρώτα να εξαντλεί τα περιθώρια αξιοποίησης των υφιστάμενων δρόμων, και μετά να εξετάζεται η χάραξη νέων.

Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, μερικές μόνο από τις γενικές αρχές του υπό σχεδίαση Χωροταξικού, μετά και την χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Συζήτηση που φαίνεται ότι μονοπώλησαν οι ανεμογεννήτριες για τις οποίες και μπήκαν κάποιες γενικές κατευθύνσεις, προκειμένου να αποτυπωθούν στο νέο πλαίσιο, που θα είναι έτοιμο σε ένα έτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο νέο Χωροταξικό: 

  • Μπαίνει στοπ στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά του Ν.Αιγαίου. Το τι σημαίνει «ψηλό βουνό» (από ποιό υψόμετρο και πάνω, με ποιά χαρακτηριστικά κ.λπ.) καθώς επίσης το τι σημαίνει «μικρό νησί», θα ορίζεται στο τελικό κείμενο.
  • Η απαγόρευση είναι οριζόντια. Διέπεται από το σκεπτικό ότι η κλίμακα στα μικρά νησιά είναι τέτοια ώστε ένα αιολικό πάρκο, αποτελούμενο για παράδειγμα από 5 ανεμογεννήτριες, ισχύος 4-5 MW, συνιστά σοβαρή παρέμβαση στο τοπίο.
  • Όσον αφορά την αλόγιστη διάνοιξη νέων οδών για αιολικά πάρκα, και στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων της πράσινης μετάβασης έως το 2030, πρέπει κατά το δυνατόν αυτή να περιοριστεί, ειδικά σε περιοχές όπως οι παραπάνω. «Στο όνομα των ΑΠΕ πρέπει να αποφύγουμε να οργώσουμε όλη την Ελλάδα», όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συζητήσεων.
  • Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνεται η ανάγκη της όσο το δυνατόν καλύτερης αποτύπωσης σε χάρτες τόσο των υφιστάμενων αιολικών (και όσων έχουν πάρει όρους σύνδεσης), όσο και των δρόμων που οδηγούν σε αυτά.

Τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα

Ενα ερώτημα βέβαια αφορά το τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα έως ότου θεσπιστεί το νέο Χωροταξικό. Κατά πόσο δηλαδή για ένα ακόμη χρόνο μέχρι να έχει ολοκληρωθεί το νέο πλαίσιο, θα συνεχίζουν να εκδίδονται άδειες για αιολικά σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά του Ν.Αιγαίου. Η απάντηση είναι ότι μέχρι τότε, η έκδοση αδειών θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά, με το υφιστάμενο πλαίσιο, ακόμη και αν αφορά τις παραπάνω περιοχές. Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, όσον αφορά την ηπειρωτική χώρα, το καθεστώς έχει γίνει από φέτος πιο απαγορευτικό με την πρωτοβουλία για τα «απάτητα βουνά». 

Εξι παρθένα βουνά, τα Λευκά Όρη (2.453 μέτρα το μέγιστο υψόμετρο), ο Ταΰγετος (2.407 μέτρα), το Σάος στη Σαμοθράκη (1.611 μ.), η Τύμφη (2.497 μ.) και ο Σμόλικας (2.637 μ.) στην Πίνδο και το όρος Χατζή (2.038 μ.)στη Θεσσαλία, υπάγονται από τις αρχές του έτους σε καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης. Απαγορεύεται κάθε παρέμβαση, ικανή να αλλοιώσει τον χαρακτήρα τους, όπως κατάτμηση γης, άνοιγμα νέων δρόμων ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Τα υψόμετρα των παραπάνω βουνών είναι απολύτως ενδεικτικά και δεν αποκλείεται οι απαγορεύσεις να ξεκινήσουν από χαμηλότερα. 

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) που γίνονται την περίοδο αυτή για τις περιοχές Natura, να συμπεριλάβουν και παρόμοιες απαγορεύσεις για τα ψηλά βουνά και τα μικρά νησιά.  

Γιώργος Φιντικάκης | energypress

Κατεύθυνση Μητσοτάκη στη σύσκεψη για το νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ: Όχι ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά του Ν. Αιγαίου - Πιο δύσκολη η διάνοιξη νέων δρόμων για αιολικά