Τριπλασιασμό των θανάτων στην Ευρώπη που αποδίδονται στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, διαπίστωσαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ειδικοί επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κλιματική αλλαγή ενέτεινε το πρόσφατο ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα που προκάλεσε σημαντική αύξηση των θανάτων, λόγω ζέστης. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις – μεταξύ των οποίων και η Αθήνα – σημειώθηκαν 1.500 περισσότεροι θάνατοι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Η πλειοψηφία των θανάτων που σχετιζόταν με υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν υπήρχε η επίδραση της κλιματικής αλλαγής: η πρώιμη έναρξη υψηλών θερμοκρασιών, η παρατεταμένη παρουσία τους, και τα υψηλότερα μέγιστα, μέσω και φαινομένων όπως ο θερμικός θόλος», διευκρινίζει, μιλώντας στο ΒΗΜΑ, ο παθολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς. «Καύσωνες πρώιμοι και παρατεταμένοι, ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, αλλαγή του οικοσυστήματος και νέα παθογόνα – ο ιός του Δυτικού Νείλου φέτος ξεκίνησε από την Αττική με 4 κρούσματα, με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (όταν όλο το 2024 στην περιοχή της Αττικής είχαν καταγραφεί έξι».