Λαδακάκος: Αποθήκευση, εξαγωγές και σωστό μείγμα η απάντηση στις περικοπές

31 03 2024 | 10:23

Στις στρεβλώσεις που προκαλούν οι περικοπές στην αγορά ενέργειας και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων μέσω της κατηγοριοποίησης τόσο των διαφορετικών τύπων περικοπών όσο και των διαφορετικών τύπων έργων αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, μιλώντας την Παρασκευή το απόγευμα στο 5ο POWER & GAS FORUM που διοργανώνει το energypress.gr στις 28 και 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε, σήμερα, λειτουργούν 5,5 γιγαβάτ ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ και 7,5 στον ΔΕΔΔΗΕ. Από αυτά, τα 1-1,5 γιγαβάτ μπορούν να περικοπούν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία δεν υπόκειται σε περικοπές και την γλιτώνει. «Μια μειοψηφία έργων υπόκειται άγριες περικοπές on/off. Αυτές τις μέρες υπήρξαν έργα στην μέση τάση που περικόπτονταν βίαια για μέρες. Αυτό είναι προβληματικό και τεχνικά και από άποψη ασφάλειας και δημιουργεί θέματα στην λειτουργία των έργων. Στα έργα μέσης τάσης η μεγάλη πλειοψηφία είναι κάτω από τα ραντάρ και δεν υπόκειται σε περικοπή. Κάποιοι αδικούνται και το φαινόμενο διογκώνεται ειδικά όσο δεν μπαίνουν στο σύστημα οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση και δεν αυξάνονται οι εξαγωγές σε γειτονικές χώρες», σημείωσε.

 

Αναλύοντας περαιτέρω, επεσήμανε ότι το πρόβλημα των ΑΠΕ που δεν έχουν ρυθμιζόμενες τιμές δεν είναι το να έχουν μεγάλη ή μικρή απόδοση. «Το πρόβλημα είναι η προβλεψιμότητα, να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ανώτατο όριο περικοπών στο οποίο θα υπόκειται ένα έργο ώστε να καταρτιστεί το business plan», υπογράμμισε ο κ. Λαδακάκος.

Ο κ. Λαδακάκος υπογράμμισε ότι το θέμα των περικοπών είναι πολύπλοκο καθώς υπάρχουν διαφορετικά είδη περικοπών (κατανομή, ανακατανομή κλπ), διαφορετικές κατηγορίες έργων με διαφορετικά προνόμια κλπ. Θα πρέπει, όπως πρότεινε, να χαρτογραφηθεί ο ρόλος του κάθε παίχτη, διαχειριστή της αγοράς και να εξεταστεί με ποιόν τρόπο γίνονται οι περικοπές. Ως προς αυτό έφερε ως παράδειγμα τον ΑΔΜΗΕ που κάνει οριζόντιες, θεματοποιημένες περικοπές και τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, «κάνει περικοπές με τρόπο ασαφή».

Η λύση για την μείωση των περικοπών και την άρση των στρεβλώσεων που δημιουργούν στην αγορά είναι το τρίπτυχο αποθήκευση, εξαγωγές και σωστό μείγμα, τόνισε και πρόσθεσε ότι σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί απέδειξε πόσο κρίσιμο είναι να υπάρχει ισορροπημένο μείγμα στην χώρα και πόση διαφορά έχουμε στις περικοπές όταν αυτό δεν ισχύει. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να εξεταστεί και ο ρόλος των ΦΟΣΕ, ο οποίος είναι σημαντικός και να συνεργαστούν όλοι οι παίχτες της αγοράς, κατέληξε ο κ. Λαδακάκος.

ff