Λουμάκης: Ακόμα και στο 70% θα φτάσουν οι στατικές περικοπές αν συνεχιστεί η κατάσταση στην αγορά ως έχει

Τις προβλέψεις του για το προς τα που κινείται η αγορά των ΑΠΕ στη χώρα μας ανέλυσε σε εκδήλωση του energypress στην έκθεση Renewable Energy Tech ο Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του ΣΠΕΦ.

Όπως τόνισε σχετικά, η σταθερότητα δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τις δυνάμεις της αγοράς. "Το net metering έπρεπε να είχε καταργηθεί από πριν και οι επενδυτές δεν πρέπει να σνομπάρουν το net billing γιατί σε λίγο ούτε αυτό δεν θα βγαίνει. Πολύ απλά δεν μπορείς να παράγεις παραπάνω από τη ζήτηση".

Σήμερα ακόμα και με την αποθήκευση θα υπάρχουν περικοπές στα έργα ΑΠΕ, αφού η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη από την παραγωγή. "Έχουμε προεξοφλήσει ήδη την τέλεια αποθήκευση. Οι περικοπές θα ανεβαίνουν όσο οι επενδυτές δεν φρενάρουν. Η άνοδος της ζήτησης μέσω του υδρογόνου ή άλλων τεχνολογιών παραμένει μια φιλοσοφική άσκηση προς το παρόν", υποστήριξε.

Σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή, ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι δεν μπορούμε σήμερα με 30 γιγαβάτ έργων εν λειτουργία και με όρους σύνδεσης να λέμε ότι θέλουμε και άλλα 15 γιγαβάτ αυτοπαραγωγής.

Στο ευαίσθητο θέμα των περικοπών, υπάρχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο που θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Δυστυχώς, όμως, "υπήρξαν φωνές στην εγχώρια αγορά που έλεγαν διαφορετικά πράγματα και καταλήξαμε να έχουμε άφθονες παρανοήσεις".

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ πρόσθεσε ότι αν και η αγορά διαθέτει διαφάνεια, δυστυχώς υπάρχουν θέματα που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ: "Θα έχουμε προσφυγές γιατί ενώ δόθηκε ηλεκτρικός χώρος σε ενεργειακές κοινότητες της Πελοποννήσου, τον έχουν υπερβεί σε συμβάσεις σύνδεσης, ενώ συνέχισαν να δέχονται αιτήσεις για το virtual net metering μετά την καταληκτική ημερομηνία".

Από την πλευρά του, ο κ. Λουμάκης αναγνώρισε ότι το ΥΠΕΝ δεν στρέφεται σε μέτρα με αναδρομική ισχύ όπως συνέβη στο παρελθόν και προσπαθεί μέσα στο χάος που αφήνει η ευρωπαϊκή οδηγία για τις περικοπές να βρει μια λύση.

Έθεσε πάντως το πρόβλημα ότι ένας μικρός επενδυτής που είχε ολοκληρώσει έργο μετά το 2019 θα καταλήξει να έχει ίδιες περικοπές με όποιον κάνει ένα μεγάλο έργο τα επόμενα χρόνια. "Προσπαθεί το ΥΠΕΝ με τις στατικές περικοπές να δημιουργήσει ζώνες για να μην αντιμετωπίσει αυτό το θέμα ο παλιός επενδυτής και να μην ανατρέψουν τα νέα έργα τα παλιά business plan. Οι στατικές περικοπές μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 70% αν συνεχιστεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον"

Ο κ. Λουμάκης πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "αν συνεχιστεί η επενδυτική ορμή, τότε θα πει εύλογα ο υπουργός ότι αφού θέλετε να επενδύσετε, θα πάμε σε ακόμα παραπάνω περικοπές".

G