Λουμάκης: H κουβέντα των περικοπών δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί-Υπάρχουν επιμέρους θέματα που πρέπει να επιλυθούν

31 03 2024 | 10:27

Οι περικοπές στις ΑΠΕ και οι παγίδες για τους επενδυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης που έκανε ο Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος  του ΣΠΕΦ, στο συνέδριο που διοργανώνει το energypress χθες 28, και σήμερα 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Ο κ. Λουμάκης έδωσε μια ανάγλυφη εικόνα της κατάστασης των περικοπών στην παρούσα φάση, αναφέροντας ότι δυνητικά μπορούν να περικοπούν όλα τα έργα ΑΠΕ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι έχουν διαπιστωθεί κάποια φαινόμενα να κοπούν έργα που έχουν προτεραιότητα έγχυσης και οι παραγωγοί θα μπορούν να κινηθούν νομικά και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΦ «η κουβέντα των περικοπών δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί, υπάρχει κανονισμός, ο νόμος είναι ευρωπαϊκός, όμως υπάρχουν σοβαρά επιμέρους θέματα που πρέπει να λυθούν».

Για τον ίδιο, η αποθήκευση δεν θα λύσει το πρόβλημα, οι περικοπές στο μέλλον μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες, ως εκ τούτου χρειάζεται ένας game changer στη διαδικασία. 

«Θα συνέστηνα στους επενδυτές μεγάλη προσοχή, θα περίμενα να δω ένα turning point σε αυτή την κατάσταση»  ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτό το σενάριο ακόμα και για μαζικές αποχωρήσεις από τις επενδύσεις των ΑΠΕ, με πωλήσεις έργων από πιο μικρούς επενδυτές και συγκεντρώσεις σε μεγάλους ομίλους. 

h