Μια ημέρα για τις χελώνες καρέτα

20 06 2023 | 13:42Vicky Stavraka, WWF

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

 

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας Καρέτα, και ο πιο ωραίος τρόπος για να γιορτάσεις μαζί μας την παρουσία του εμβληματικού αυτού ζώου στις θάλασσές μας είναι υιοθετώντας συμβολικά μια χελώνα!

Μπορεί οι χελώνες καρέτα να μη μας φαίνονται ιδιαίτερα γλυκιές ή χαριτωμένες, είναι όμως τόσο ξεχωριστές καθώς κολυμπάνε στη Μεσόγειο από την εποχή των δεινοσαύρων αποτελώντας σήμα κατατεθέν της περιοχής. Είναι επίσης πολύ σημαντικές για τη διατήρηση του οικοσυστήματός μας. 


Για αυτό έχουμε πάρει «προσωπικά» την υπόθεση της προστασίας της χελώνας καρέτα, εδώ και δεκαετίες. Οι πρώτες μας πρωτοβουλίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Το 1994 οργανώσαμε πανευρωπαϊκή εκστρατεία και, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράσαμε το 90% της έκτασης γύρω από την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο, ώστε να την προστατέψουμε. Κι αυτό, διότι η παραλία των Σεκανίων, μήκους μόλις 550 μέτρων, είναι το σημαντικότερο μαιευτήριο της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές! Από τότε, η παρουσία μας στην περιοχή είναι μόνιμη.


Για να προστατέψουμε τις χελώνες καρέτα ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση με πολλές συνεργασίες με άλλους φορείς και τις τοπικές αρχές. Οι δράσεις μας ποικίλουν και εμπεριέχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τις απειλές για την καρέτα και τους τρόπους προστασίας της, αντιδιαβρωτικά έργα, πρόληψη και πυροπροστασία στα Σεκάνια, αλλά και δράσεις καθαρισμού και φύλαξη της παραλίας, όπως φυσικά και τις μάχες που δίνουμε ενάντια στην κλιματική κρίση και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που τις απειλούν με τους δικούς τους τρόπους. 


Η προστασία των χελωνών καρέτα γίνεται πραγματικότητα χάρη στους υποστηρικτές μας! Χωρίς εκείνους δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Αν θέλεις και εσύ να προστατέψεις τις χελώνες καρέτα στη χώρα μας, υιοθέτησε συμβολικά μια. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, και όταν την ολοκληρώσεις θα είσαι και εσύ μέρος της ιστορίας τους στη γη.

 

Οι χελώνες καρέτα ζουν περισσότερα από 100 χρόνια και αποτελούν μεταναστευτικό είδος. Οι θηλυκές καρέτα επιστρέφουν για να γεννήσουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν. Σε κάθε φωλιά η χελώνα αποθέτει έως 120 αυγά που θα μείνουν 55-60 ημέρες στη φωλιά μέχρι να εκκολαφθούν, μόλις όμως 1 στα 1.000 χελωνάκια καταφέρνει να επιβιώσει τελικά και να ενηλικιωθεί.


Σε ευχαριστούμε προκαταβολικά που είσαι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. 


Βίκυ Σταύρακα
Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές 

 

Υ.Γ. Η συμβολική σου υιοθεσία μπορεί να προορίζεται για εσένα ή για δώρο.