Μπίσκας: Εικόνα από το μέλλον η περασμένη Κυριακή για τις περικοπές ΑΠΕ - Πόσο θα στοιχίσουν για τον καταναλωτή και πόσο ωφελούν μπαταρίες και διασυνδέσεις

Το μείζον πρόβλημα των περικοπών παραγωγής ήταν το θέμα της παρουσίασης του Παντελή Μπίσκα, Καθηγητή ΑΠΘ, την Παρασκευή στο Power & Gas Forum.

Σήμερα στην εγχώρια αγορά ακόμα δεν υπάρχουν εν λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης και στόχος του ΕΣΕΚ είναι 3,1 γιγαβάτ μπαταριών ως το 2030. Την ίδια στιγμή λειτουργούν ήδη 12,5 γιγαβάτ ΑΠΕ με προσφορές σύνδεσης σε άλλα 15-16 γιγαβάτ.

 

Ο κ. Μπίσκας έφερε ως παράδειγμα το Σάββατο, 23/3, όταν έγιναν περικοπές και επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο την Κυριακή φτάνοντας τα 2,5 γιγαβάτ πανελλαδικά εκείνη την ημέρα. Τη Δευτέρα ακολούθησαν περικοπές 1.200-1.300 μεγαβάτ το μεσημέρι, ενώ την Πέμπτη, 28/3, και πάλι υπήρξαν 500-600 μεγαβάτ περικοπών.

Κατ΄επέκταση, η κατάσταση είναι αυτή που αναμενόταν πριν από μερικά χρόνια.

Κοιτάζοντας μπροστά προς το 2030, τα μοντέλα δείχνουν ότι με βάση και όλες τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις πλην αυτής με την Αίγυπτο και του Green Aegean, μια τυπική ημέρα οι περικοπές θα φτάνουν τα 3,8 γιγαβάτ.

Αν μπει στην εξίσωση και η Αίγυπτος, τότε οι περικοπές θα φτάνουν έως τα 6,8 γιγαβάτ.

Άρα, ακόμα και με τους στόχους του ΕΣΕΚ θα περισσεύει ενέργεια, τόνισε ο κ. Μπίσκας. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι περικοπές είναι η ανάπτυξη των διασυνδέσεων και της αποθήκευσης.

Ενδεικτικό είναι ότι για κάθε 500 μεγαβάτ νέων μπαταριών αποφεύγονται 310.000-590.000 μεγαβατωρών σε περικοπές.

 

Αντίστοιχα, για κάθε 500 μεγαβάτ νέων διασυνδέσεων αποφεύγονται 308.000 μεγαβατώρες περικοπών.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι η ζημιά για τον καταναλωτή ανέρχεται σε 17 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα που περικόπτεται. Η συνολική ζημιά από την μη ύπαρξη επαρκούς αποθήκευσης εκτιμάται σε 218-253 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ερώτημα για τις μπαταρίες είναι το IRR των έργων, το οποίο στο βασικό σενάριο της μελέτης υπολογίζεται κοντά στο 7%.

Η προσθήκη περισσότερων μπαταριών εμπεριέχει οφέλη για τον ΑΔΜΗΕ, τους παραγωγούς, τη βιομηχανία, τους ΦΟΣΕ και τους καταναλωτές, κατέληξε ο κ. Μπίσκας.

h