«Μπροστά στην Γκρέτα ο βασιλιάς είναι γυμνός».

30 09 2019 | 09:45

Το 1992 στη Διάσκεψη του Ρίο για το Κλίμα– την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το ζήτημα αυτό από την οποία προέκυψε η Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (FCCC)–μια 12χρονη Καναδή καλούσε τη διεθνή κοινότητα να σώσει τον πλανήτη.

Σήμερα, η Σέβερν Κάλις-Σουζούκι, εκείνο το κορίτσι, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης Σουηδής που έχει γίνει ίνδαλμα της νεολαίας στην μάχη για τη διάσωση του πλανήτη και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Είμαι μόνο ένα παιδί και δεν έχω όλες τις λύσεις, αλλά θέλω να συνειδητοποιήσετε ότι ούτε εσείς τις έχετε», δήλωνε τότε η Κάλις-Σουζούκι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην πόλη της Βραζιλίας προσθέτοντας: «Αν δεν γνωρίζετε πώς να το διορθώσετε (το πρόβλημα), παρακαλώ μην το κάνετε χειρότερο!».

Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, τα λόγια της θα μπορούσαν να είναι και της Γκρέτα, η οποία τις προάλλες μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι «της έκλεψαν τα όνειρα και τα παιδικά της χρόνια με τις κενές υποσχέσεις τους».

Άλλαξε άραγε κάτι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη διάσκεψη του Ρίο μέχρι την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη;

«Γιατί οι επόμενες δεκαετίες ήταν οι πιο καταστροφικές; Είναι θέμα διακυβέρνησης. Γιατί συνάπτουμε όλες αυτές τις συμφωνίες και δεν τις εφαρμόζουμε;», αναρωτιέται η Κάλις-Σουζούκι.

Σήμερα ζει στα νησιά Χάιντα Γκουάι, στα ανοικτά της ακτής της Βρετανικής Κολομβίας, μαζί με τον σύζυγό της, που είναι μέλος της κοινότητας αυτοχθόνων Χάιντα, και τους δύο γιους τους.

«Σήμερα έχουμε την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει πολύ τους πάντες και δεν έχουμε τον χρόνο να περιμένουμε ακόμη μια γενιά», προειδοποιεί η 39χρονη.

Η Κάλις-Σουζούκι αποδίδει τις προσωπικές επιθέσεις εις βάρος της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο γεγονός ότι οι ενήλικες αισθάνονται ότι απειλούνται από ένα παιδί που τους κατηγορεί ως υπεύθυνους.

»Είναι ισχυρή. Ντροπιάζει αυτούς τους ηγέτες. Και καλεί σε επανάσταση, σαφώς και θα συναντήσει αντίσταση. Προσπαθούν να την κάνουν να σωπάσει. Είναι ένα 16χρονο παιδί που λέει: Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αυτό το νεαρό κορίτσι που το χλευάζει ο κόσμος για την εμφάνισή του…ελπίζω να έχει πνευματική και προσωπική υποστήριξη».

Μετά το Ρίο, η Κάλις-Σουζούκι εντάχθηκε στην επιτροπή του Καταστατικού Χάρτη της Γης, «μια διακήρυξη θεμελιωδών ηθικών αρχών για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής παγκόσμιας κοινωνίας στον 21ο αιώνα».

Σπούδασε Οικολογία και Εξελικτική Βιολογία στο πανεπιστήμιο Γέιλ και για την επόμενη διετία μετά την αποφοίτησή της ταξίδευε. Αργότερα σπούδασε Εθνοβοτανική, ενώ υπήρξε σύμβουλος του πρώην γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002.

Κόρη του καναδού περιβαλλοντολόγου και γενετιστή Ντέιβιντ Σουζούκι, γνωστού για το δημοφιλές τηλεοπτικό του πρόγραμμα «Η Φύση των Πραγμάτων», η Σέβερν έχει κάνει ομιλίες σε όλο τον κόσμο για περιβαλλοντικά θέματα καλώντας τους ακροατές της να καθορίσουν τις αξίες τους, να ενεργήσουν κοιτάζοντας το μέλλον και να αναλάβουν τις ατομικές τους ευθύνες.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Η μητέρα της είναι η συγγραφέας Τάρα Ελίζαμπεθ Κάλις.

Η Σέβερν ήταν ακόμη μαθήτρια Δημοτικού όταν στα 9 της χρόνια ίδρυσε τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό Παιδιών (ECO), μια ομάδα παιδιών αφοσιωμένη στην απόκτηση γνώσεων για περιβαλλοντικά θέματα και στην μετάδοση της γνώσης αυτής σε άλλα παιδιά.

Το 1992, σε ηλικία 12 ετών η Κάλις-Σουζούκι συγκέντρωσε χρήματα με τη βοήθεια μελών της ECO για να παρακολουθήσει τη Διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο για το Κλίμα. Μαζί με άλλα μέλη της η Κάλις-Σουζούκι παρουσίασε στη διάσκεψη περιβαλλοντικά θέματα από την ματιά των νέων, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους για την ομιλία της.

Το βίντεο της ομιλίας της έγινε viral και έμεινε γνωστό ως «Το Κορίτσι Που Έκανε τον Κόσμο να Σιωπήσει για 5 Λεπτά».

«Φοβάμαι να βγω έξω στον ήλιο εξαιτίας της τρύπας του όζοντος. Φοβάμαι να εισπνεύσω τον αέρα γιατί δεν ξέρω τί χημικά περιέχει», είχε πει ενώπιον των συνέδρων.

Το 1993 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Πες το στον κόσμο», ένας οδηγός 32 σελίδων με περιβαλλοντικές προτάσεις για οικογένειες.

Το 2002, υπήρξε συμπαρουσιάστρια μιας τηλεοπτικής σειράς για παιδιά με τίτλο «Suzuki’s Nature Quest», η οποία προβλήθηκε από το δίκτυο Discovery Kids, ενώ είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του ντοκιμαντέρ «Σέβερν, η Φωνή των Παιδιών Μας» του σκηνοθέτη Ζαν-Πολ Ζοντ, το οποίο, μάλιστα, είχε μεταφερθεί στο θέατρο στη Γαλλία, για μια μόνο παράσταση, στις 10 Νοεμβρίου του 2010.

Σήμερα η Σέβερν εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις γλώσσες υπό εξαφάνιση, ιδιαίτερα επικεντρωμένη στη γλώσσα των Χάιντα.

Τα Χάιντα Γκουάι, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 10.180 τ.χλμ. ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά, ήταν παλαιότερα γνωστά ως Νήσοι της Βασίλισσας Σαρλότ. Οι κάτοικοί του έχουν στόχο να καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2023, τολμηρός στόχος για ένα αρχιπέλαγος αυτής της έκτασης, που χαρακτηρίζεται «Τα Γκαλαπάγκος του Καναδά» και το οποίο εξαρτάται από γεννήτριες πετρελαίου και διαθέτει μόνο ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Η Σέβερν και η οικογένειά της καταναλώνουν τοπικά αγροτικά προϊόντα, ψάρια και κυνήγι. Επίσης ταξιδεύει πλέον λιγότερο σε σχέση με παλαιότερα.

«Επί χρόνια μιλούσα για ατομικές ενέργειες, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο ατομική η ευθύνη, γιατί όλοι μας ζούμε σε μια μεγάλη καταστροφική δομή. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας έχει αναλάβει πλήρως τον έλεγχο από τις πολιτιστικές μας αξίες. Πρέπει να αναρωτηθούμε, η αποανάπτυξη σημαίνει χειρότερη ποιότητα ζωής; Όχι».

 

 

 

29 Σεπτεμβρίου 2019

Euractiv