Νέες δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν τόκους υπερημερίας σε παραγωγούς ΑΠΕ λόγω καθυστέρησης στις πληρωμές του ΔΑΠΕΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εκδόθηκαν πρόσφατα από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια νέες δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν υπέρ των παραγωγών ΑΠΕ οφειλόμενους τόκους υπερημερίας λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων του ΔΑΠΕΕΠ στην εξόφληση των τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αξίωση των Παραγωγών ΑΠΕ στηρίζεται σε ρητή διάταξη της Σύμβασης Πώλησης που έχουν συνάψει με τους αρμόδιους διαχειριστές, στην οποία προβλέπεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ (ή ο ΔΕΔΔΗΕ αντιστοίχως για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα) οφείλει να εξοφλεί κάθε τιμολόγιο εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επομένη της παράδοσης του, αλλιώς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οφείλονται τόκοι υπερημερίας.

Τα διεκδικούμενα μάλιστα ποσά δεν είναι καθόλου αμελητέα, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύμηνες, ιδίως κατά το πρόσφατο παρελθόν, καθυστερήσεις, οι οποίες υπερέβαιναν ακόμη και τους έξι μήνες.

Το βασικό δε επιχείρημα των αρμοδίων διαχειριστών για τη «δικαιολόγηση» των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους, ότι δηλαδή αυτές «οφείλονταν στο συσσωρευμένο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού», φαίνεται να αδυνατίζει από το γεγονός ότι, παρά την εμφάνιση πλεονάσματος στον Ειδικό Λογαριασμό εντός του έτους 2018, οι υπερημερίες προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ εξακολουθούν να υφίστανται.

Όπως επισήμανε στο energypress ο εταίρος της εξειδικευμένης στον χώρο της ενέργειας δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες», σε εντολείς της οποίας επιδικάσθηκαν οι τόκοι υπερημερίας, κ. Κακούνης, «η νομική αξίωση καταβολής των οφειλομένων τόκων υπερημερίας προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ δεν συνδέεται μόνο με τη διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών εκ μέρους των παραγωγών, αλλά με το κρισιμότατο ζήτημα της προάσπισης της νομικής δεσμευτικότητας των συμβάσεων πώλησης που έχουν συνάψει και των σαφών όρων που αυτές περιλαμβάνουν. Αν αυτοί καταστρατηγούνται κατά το δοκούν, τί κωλύει αύριο η καταστρατήγηση αυτή να επεκταθεί και σε άλλες συμβατικές προβλέψεις εκτός της διεκδίκησης των οφειλομένων τόκων υπερημερίας; Η νομική προστασία επί του θέματος απαιτεί συνδυαστικές νομικές ενέργειες και την κατάλληλη προετοιμασία σε αποδεικτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών δικονομικών όρων για την ευδοκίμησή της. Το διακύβευμα είναι όμως μείζον και, ως προελέχθη, σχετίζεται με την ίδια την ύπαρξη συμβατικής κατοχύρωσης της επενδυτικής δραστηριότητας των παραγωγών, ανάγκη που υφίσταται για κάθε ηλεκτροπαραγωγό και όχι μόνο τους παραγωγούς ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κομβικό για όλους τους επιχειρηματικούς παίκτες της αγοράς και την εύρυθμη λειτουργία της και όχι μόνο για τους φορείς των ΑΠΕ. Απορία δε προκαλεί η στάση των θεσμικών φορέων της αγοράς, που είναι και αντισυμβαλλόμενοι των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας: Συνιστά επίσημη άραγε θέση τους ότι σαφείς συμβατικές ρήτρες δεν πρέπει να τυγχάνουν εφαρμογής και μέλημά τους είναι να καταστούν “κενό γράμμα”; Τούτο είναι όλως προβληματικό, καθότι δίχως τήρηση των συμβατικώς συμφωνηθέντων, ευαίσθητες αγορές, ως η ενεργειακή, δεν μπορούν να δομηθούν και λειτουργήσουν υγειώς».

 

 

 

23 Oκτωβρίου 2019

energypress