Νέo πλαίσιο για το net-metering όσον αφορά την ηλεκτροδότηση αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Με νέα νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πολύπαθο ζήτημα του net metering για την ηλεκτροδότηση αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με φωτοβολταϊκά.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Κ. Σκρέκας στη συνάντηση που είχε προ ημερών με αντιπροσωπεία της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων).

Ο κ. Κώστας Καρύδης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΠΤΕΓ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε σχετικά στον ΑγρόΤυπο:  «Το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο και ο κ. Σκρέκας το αμέσως χρονικό διάστημα θα το καταθέσει στη Βουλή για να ξεκινήσει η εφαρμογή του στην χώρα μας». 

Η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παραγωγής, όμως το υφιστάμενο πλαίσιο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του net-metering.

Σε δηλώσεις του στον ΑγρόΤυπο, ο κ. Κώστας Σπανούλης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) επισημαίνει σχετικά τα εξής: «Το net-metering είναι μια αποτυχία στην χώρα. Συνολικά μόλις 15 τέτοιες μονάδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να κάνει ελκυστικές τέτοιες επενδύσεις.

Οι νόμοι για κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από κατ επάγγελμα αγρότες (Ν. 4254/2014 για Νet metering, Ν. 4602/2019 για φωτοβολταϊκό έως 500 kW και Ν. 4643 για 25% αυτοπαραγωγή και 75% πώληση ηλεκτρικής ενέργειας), είναι ουσιαστικά ανενεργοί ελλείψει νομοθετικών ρυθμιστικών διατάξεων.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε ανοικτά δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ανέφικτη λόγω της κατάληψης τους από μεγάλα έργα λίγων μεγάλων εταιρειών.

Επισης δεν έχει τροποποιηθεί το Μητρώο Αγροτών. Δηλαδή δεν έχει αυξηθεί το μέγιστο της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατ' επάγγελμα αγροτών σε 500 kW (Ν. 4602/19) έναντι των 100 kW που ισχύει σήμερα και δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο Αγροτών η πώληση του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μέσω αυτοπαραγωγής (Ν. 4643/2019).

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αρνητικά και δεν μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα net-metering και θα πρέπει να λυθούν άμεσα από την κυβέρνηση».

Τι άλλο συζήτησε ο Σκρέκας με την ΠΕΠΤΕΓ

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΠΕΠΤΕΓ με τον υπουργό Ενέργειας τέθηκαν κι άλλα θέματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ και σχετίζονται με το αγροκτηνοτροφικό τομέα, όπως η αδειοδότηση των υφιστάμενων υδροληψιών και η επικείμενη αναθεώρηση των σχεδίων λεκανών απορροής .

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης ανέπτυξε επίσης τις θέσεις και τις προτάσεις της για μια σειρά ζητήματα που επηρεάζουν την ισότιμη συμμετοχή των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε. στις υπηρεσίες και το οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ. 

 

 

27 Φεβρουαρίου 2021

energypress