Observer: Η αποτυχία της COP28 θα ανοίξει το δρόμο για την κλιματική κατάρρευση

11 12 2023 | 13:26efsyn.gr

Καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα και το μέλλον της ζωής στον πλανήτη θα έχει η επαλήθευση του απαισιόδοξου σεναρίου της αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία στην COP28 για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με εκτίμηση του επιστημονικού επικεφαλής της COP26 που έγινε στη Γλασκόβη το 2021.

Ο 'Αλοκ Σάρμα, επικεφαλής επιστήμονας για λογαριασμό της Βρετανίας -την οποία προέδρευε και φιλοξενούσε- στην COP26 το 2021, είπε σε συνέντευξη που έδωσε στον Observer, ότι η αποτυχία να τηρηθεί ο στόχος για συντήρηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα ωθήσει τον πλανήτη μας σε κλιματική κατάρρευση με ολέθριες συνέπειες και μη αντιστρέψιμα αποτελέσματα.

«Για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 C θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», είπε στον Observer. «Και θα χρειαστεί να το συνοδευτεί με ένα αξιόπιστο εφαρμόσιμο σχέδιο».

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μάχη ενάντια στο χρόνο. «Μας τελειώνει ο χρόνος. Το παράθυρο στον 1,5C κλείνει γρήγορα και αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να δράσουμε τώρα, με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτεί αυτό το ζήτημα, θα χάσουμε αυτόν το στόχο», είπε. «Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε.

Περισσότερες από 190 κυβερνήσεις συνεδριάζουν στο Ντουμπάι για τη δεύτερη βδομάδα της COP28, που θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, με το βασικό διακύβευμα να είναι η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το δυνατόν συντομότερο. Τουλάχιστον 100 χώρες τάσσονται υπέρ της σταδιακής κατάργησης, αλλά ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων –συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας και της Ινδίας– δεν δείχνουν θετική ανταπόκριση.

Ο Σάρμα πιστώθηκε τη συντήρηση του στόχου του 1,5 C παρά τον δυσμενή συσχετισμό στην COP26, όπου κατάφερε να πετύχει μια συμφωνία περισσότερων από 190 διαφωνούντων χωρών που επικεντρώθηκαν στον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C, σύμφωνα με τον Observer.

Ανησυχίες για ελιγμούς των πετρελαιοπαραγωγών

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς υπέρ του κλίματος εκφράζουν φόβους ότι οι χώρες θα δεχθούν πιέσεις στο Ντουμπάι από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων να υποβαθμίσουν κάθε δέσμευση για την «άμεση κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων σε μια «σταδιακή κατάργηση» στη διατύπωση του τελικού κειμένου της διάσκεψης. Χαρακτηριστικά, λίγο πριν τη λήξη της COP26 η Κίνα και η Ινδία απείλησαν να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη συμφωνία, εκτός εάν υπάρξει διατύπωση για  δέσμευση σταδιακής και όχι άμεσης κατάργησης του άνθρακα.

Ο Σάρμα προέτρεψε τους υπουργούς να μείνουν σταθεροί στον πιο αυστηρό στόχο αυτή τη φορά. «Η απόφαση πρέπει να είναι ξεκάθαρη», είπε. «Έτσι ώστε όποιος διαβάζει τη συμφωνημένη απόφαση να καταλάβει πλήρως ότι αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι η κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων».

Για την COP28 εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι οι χώρες ενδέχεται να επιλέξουν να καταργήσουν σταδιακά μόνο τα ορυκτά καύσιμα και τις τεχνολογίες που είναι «ξεπερασμένα», όπως για παράδειγμα ο άνθρακας. Το τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό παραμένει ουσιαστικά ασαφές ακόμη στο κείμενο, αλλά η μείωση αναφέρεται στη χρήση νεοσύστατων τεχνολογιών, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), οι οποίες αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα μετά την εκπομπή του.

Ο Σάρμα απέρριψε την ιδέα ότι η CCS θα μπορούσε να αποτελέσει επαρκή «κλιματικό» συμβιβασμό. «Πρέπει να είμαστε πραγματικά αυστηροί με τον εαυτό μας», αντέτεινε. «Αν πρόκειται να μειώσουμε τις εκπομπές πάνω από 40% έως το 2030 (όσο λένε οι επιστήμονες ότι απαιτείται για να περιοριστεί η θέρμανση στους 1,5 C), δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία τεχνολογία μείωσης που να μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό. Ναι, έχουμε CCS, αλλά η τιμή δεν πέφτει αρκετά γρήγορα και δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών στο επίπεδο που χρειαζόμαστεΩς εκ τούτου, η σταδιακή κατάργηση της χρήσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι ξεκάθαρα κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή η COP», εξήγησε.

Η ισχυρή παρέμβαση του Σάρμα, μιας από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες της Βρετανίας στην πολιτική για το κλίμα, ελπίζεται ότι θα έχει αποτύπωμα στην COP28, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εξαιρετικά σύντομη επίσκεψη που έκανε στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ νωρίτερα αυτό το μήνα, έχοντας παρουσία στο Ντουμπάι για μονάχα 12 ώρες.