Οδηγός της Verimpact για την COP28 στο Ντουμπάι, ΗΑΕ

Ο Οδηγός της Verimpact για την COP28

στο Ντουμπάι

Καθώς οι ηγέτες του κόσμου, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, ΜΜΕ, πολίτες, ακτιβιστές και ενδιαφερόμενα μέρη με τη μεγαλύτερη επιρροή συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, για την COP28 που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, και η ομάδα μας προετοιμάζεται για πολλές εκδηλώσεις, οργανώνοντας και συνεισφέροντας μέσω της Verimpact και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο EPLO, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο τι είναι μια COP και γιατί η φετινή είναι πιο ιδιαίτερη από τα προηγούμενες, με την δράση για την κλιματική αλλαγή να απαιτείται τώρα περισσότερο από ποτέ!

 

Τι είναι η COP28;

 

Η COP28 αποτελεί την 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Η COP είναι μια διεθνής συνάντηση για το κλίμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι η συντομογραφία του όρου «Διάσκεψη των Μερών» στα αγγλικά (Conference of the Parties), δηλαδή των χωρών που προσχώρησαν—είναι τα «συμβαλλόμενα μέρη», με νομικούς όρους— στη διεθνή συνθήκη που ονομάζεται Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Τα συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν εθελοντικές ενέργειες για να αποτρέψουν την «επικίνδυνη ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλίμα».

 

Η πιο γνωστή Διάσκεψη της COP μέχρι στιγμής ήταν η 21η έκδοση (COP21) που οδήγησε στη Συμφωνία του Παρισιού (καθώς η COP21 φιλοξενήθηκε στο Παρίσι), και αποσκοπεί στην αποφυγή της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής μέσω του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και της συνέχισης των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και στο να καταστούν οι χρηματοδοτικές ροές συμβατές με τους στόχους για το κλίμα. Η συμφωνία τέθηκε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016. Τη συμφωνία έχουν εγκρίνει 198 συμβαλλόμενα μέρη της UNFCCC, ενώ την έχουν πλέον κυρώσει 193 κράτη και η ΕΕ. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί ορόσημο στην πολυμερή διαδικασία αλλαγής του κλίματος, διότι, για πρώτη φορά, μια δεσμευτική συμφωνία φέρνει κοντά όλα τα συμβαλλόμενα μέρη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της.

 

Γιατί έχει σημασία η COP28;

 

  • Ο πρώτος Παγκόσμιος Απολογισμός (GST)

 

Η COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποτελέσει ορόσημο καθώς θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός προόδου αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού. Ο πρώτος Παγκόσμιος Απολογισμός (Global Stocktake - GST) θα παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της προόδου μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας του Παρισιού και θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των προσπαθειών για τη δράση για το κλίμα, και θα παράσχει καθοδήγηση στις κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της δράσης, της υποστήριξης και της διεθνούς συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή.

 

  • Climate Finance - Απώλειες και ζημίες 

 

Κατά τη διάρκεια του COP28, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία για το πόσα κεφάλαια θα διατεθούν σε ένα νέο Ταμείο Απωλειών και Ζημίων (Loss and Damage Fund), ώστε να δοθούν κεφάλαια για τις δαπανηρές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν τις ευάλωτες στο κλίμα αναπτυσσόμενες χώρες.

 

 

 

  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

Οι χώρες ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση της συνολικής ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η COP28 θα επικεντρωθεί στα κενά στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που καθόρισε το ανώτατο όριο των 1,5°C. Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει «να φτάσουν πάνω από 11.000 GW» σε συνολική ισχύ έως το 2030, έχουν ήδη δηλώσει σε κοινή έκθεση στα τέλη Οκτωβρίου 2023 η Προεδρία της COP28, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και η Παγκόσμια Συμμαχία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η συμμετοχή της Verimpact στην COP28

Η ομάδα μας θα συμμετάσχει στην COP28 σε διάφορες εκδηλώσεις από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι των ΗΑΕ:

Στο Ελληνικό Περίπτερο στη Μπλε Ζώνη για δύο εκδηλώσεις:

 

  • 6 Δεκεμβρίου, 14:00: Climate Finance and Investments (συνδιοργάνωση από το Institute for Sustainable Development στον ΕΟΔΔ) με αξιόλογους ομιλητές, όπως ο Dr. Ali Al Dhaheri, η Mirey Atallah, η Teresa Farmaki, ο Σταύρος Σιώκος, ο Αντώνιος Βουλούδης και ο Arab Hoballah

 

  • 6 Δεκεμβρίου, 16:00: Προς ένα μοντέλο μηδενικών αποβλήτων (που συνδιοργανώνεται από την Polygreen) με ομιλητές από την ALDAR και την Tadweer - Abu Dhabi Waste Management Company

 

 

Στο Συνέδριο για Energy Transition του Reuters Events στις 7 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι στο Palm, όπου η ομάδα μας θα συντονίσει τρία πάνελ:

 

  • Take Charge of the Energy Transition Narrative

 

  • MENA’s Energy Mix - how are public and private stakeholders working to achieve a diverse and sustainable power supply?

 

  • Renewable Asset Management: Optimizing Operational Performance and Profitability