Οι επιστήμονες αμβλύνουν τις ελπίδες για το πυρηνικό μέλλον της Κεντρικής Ευρώπης

04 11 2021 | 09:44

ΠΡΑΓΑ

Η Τσεχία, που οφείλει να «αποανθρακοποιήσει» την οικονομία της, βλέπει την πυρηνική ενέργεια ως ραχοκοκαλιά του μελλοντικού ενεργειακού της μείγματος. Η τσεχική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν καινούριο πυρηνικό σταθμό που αναμένεται να λειτουργήσει το 2036, αλλά οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για τις  ενδεχόμενες καθυστερήσεις και το υψηλό κόστος, με βάση την εμπειρία της Σλοβακίας ή την Ουγγαρίας. 

Σύμφωνα με το τσεχικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να θεραπεύσει τις ανάγκες της Τσεχίας για σταθερές πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της χώρας αποτελεί καυτό θέμα στην Τσεχία λόγω των κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ και των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη καταρρίπτει όμως την τρέχουσα φιλοπυρηνική αφήγηση της τσεχικής κυβέρνησης.

«Η νέα πυρηνική μονάδα δεν θα συμβάλει πραγματικά στην απαλλαγή από τον άνθρακα, όσον αφορά την αντικατάσταση των σημερινών πηγών άνθρακα», δήλωσε ο Όλντριχ Σκλενάρζ, συγγραφέας της μελέτης και ενεργειακός αναλυτής στην Ένωση για τις Διεθνείς Σχέσεις, σε συνέντευξή του στη EURACTIV.cz. 

«Η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά το 2036, αλλά πρέπει να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα πολύ νωρίτερα. Η ευρωατλαντική εμπειρία δείχνει ότι  η τήρηση των προθεσμιών είναι τεράστιο πρόβλημα. Βασικά, όλοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», προειδοποίησε ο Σκλενάρζ, προσθέτοντας ότι το πραγματικό κόστος των έργων θα μπορούσε να είναι ακόμη και διπλάσιο από το αναμενόμενο. 

Η Τσεχία δεν είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που ποντάρει στην πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο νέα πυρηνικά έργα στη Σλοβακία και την Ουγγαρία αντιμετώπισαν μεγάλες καθυστερήσεις. Οι νέες μονάδες στο Μοχόβτσε της Σλοβακίας υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν το 2012 και το 2013, αλλά καθυστέρησαν μέχρι το 2022. Το σχεδιαζόμενο ουγγρικό Paks II που πρόκειται να κατασκευαστεί από τη Rosatom αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, καθώς η αδειοδότηση του έργου αναβλήθηκε.

 

 

 

3 Νοεμβρίου 2021

Euractiv