Οι προοπτικές των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και ο ρόλος τους στην ενεργειακή μετάβαση

24 01 2024 | 00:24

Η Ελλάδα υιοθετώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), έχει θέσει στρατηγικό στόχο την ενεργειακή μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) διαδραματίζουν ήδη το δικό τους σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Η BayWa r.e., κάνοντας την είσοδό της πριν 10 χρόνια στην Ελλάδα με αντικείμενο τη λειτουργία και τη συντήρηση φωτοβολταϊκών σταθμών, και τη μετέπειτα τοποθέτησή της με επίκεντρο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων βιομηχανικής κλίμακας, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στη χώρα με εμπειρία 30 χρόνων στη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως. Η εμπειρία αυτή μας επιβεβαιώνει διαρκώς ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στη χώρα για να αναπτυχθεί περαιτέρω στον τομέα των ΑΠΕ.

Στην BayWa r.e., συνηθίζουμε να λέμε «we r.e.think energy», και αυτή ακριβώς θα πρέπει να είναι η προσέγγιση της χώρας μας για να ηγηθεί της προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Επαναπροσδιορίζουμε την ενέργεια, τον τρόπο που παράγεται, το πώς την αποθηκεύουμε, αλλά και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στις ΑΠΕ, ως η πλέον αναγκαία συνθήκη για το μέλλον της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, η ατυχής συγκυρία του πρόσφατου πολέμου στην Ουκρανία δημιούργησε πανευρωπαϊκά ένα καθεστώς επείγουσας ανάγκης για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τον εξηλεκτρισμό, κάτι που στηρίζεται πλέον και θεσμικά από την Ευρώπη με το πρόγραμμα της Ε.Ε. REPowerEU. Η ταχέως εξελισσόμενη ηλεκτροκίνηση, καθώς και η θέρμανση με αντλίες θερμότητας είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα που θα συμβάλλουν στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των συνολικών ηλεκτρικών φορτίων και κατά συνέπεια σε ακόμα μεγαλύτερα απόλυτα μεγέθη ισχύος που θα απαιτηθεί να καλυφθούν μελλοντικά από ΑΠΕ.

Η εμπειρία μας στην BayWa r.e., με πάνω από 30 χρόνια ως ένας εκ των μεγαλύτερων χονδρεμπόρων φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως και με περισσότερους από 17.000 συνεργάτες διεθνώς, μας δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει η δυναμική για αυτό και πιστεύουμε στις προοπτικές της χώρας που φαίνονται ιδιαίτερα θετικές, ενώ συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε δυναμικά και στην ελληνική αγορά, μετά την πρόσφατη τοποθέτησή μας, και να επενδύουμε σε αυτή. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στους εθνικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ, και κατά κύριο λόγο των φωτοβολταϊκών, στο ενεργειακό μείγμα.

Από την πλευρά μας, στόχος μας είναι να αξιοποιούμε συνεχώς τις κεντρικές συμφωνίες μας με τους κορυφαίους οίκους παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως, τις συνέργειες από την τοποθέτησή μας στις μεγαλύτερες διεθνείς φωτοβολταϊκές αγορές και τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από τους ενοποιημένους όγκους πωλήσεων του Ομίλου, και να παρέχουμε στους συνεργάτες μας άμεση πρόσβαση και διαθεσιμότητα στα ισχυρότερα brands του κλάδου, στους πλέον ανταγωνιστικούς όρους. Για την επίτευξη αυτών και με στόχο τη διαρκή βελτίωση των ΑΠΕ, επικεντρωνόμαστε στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα και στην τεχνογνωσία μας, για να βρίσκουμε νέες λύσεις, να διευρύνουμε τα τεχνολογικά όρια και να αναθεωρούμε τα πρότυπα υπηρεσιών.

Η BayWa r.e. Solar Systems διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος σε βάθος χρόνου, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα φωτοβολταϊκών πλαισίων, μετατροπέων, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, βάσεων στήριξης και περιφερειακού εξοπλισμού, επιλέγοντας με γνώμονα την υψηλή απόδοση, την κορυφαία ποιότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια, διαθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλες τις φωτοβολταϊκές εφαρμογές, από τα μικρότερα συστήματα σε οικιακές στέγες μέχρι και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα εμπορικής αλλά και βιομηχανικής κλίμακας. 

Στην Ελλάδα θέλουμε να εστιάσουμε παράλληλα, τόσο στην αγορά των εμπορικών και βιομηχανικών εφαρμογών, όσο και στην αγορά των οικιακών συστημάτων, η οποία αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα επόμενα χρόνια με την ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης για τις οικιακές στέγες σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης.

Με γνώμονα την ελληνική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση, τις σημαντικές προοπτικές της χώρας να αναδειχθεί ηγέτιδα στο χώρο των ΑΠΕ και σύμμαχο εταιρείες με παγκόσμια εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα όπως τη BayWa r.e., η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους ενεργειακούς στόχους της τα επόμενα χρόνια και να καταστεί εν τέλει πρωτοπόρος ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Ο κ. Χάρης Χρηστίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e. Solar Systems Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Γ