Οκτώ αιτήσεις για 638 MW στον κοινό διαγωνισμό φωτοβολταϊκών και αιολικών – Θα «βγούν» τελικά 456 MW

Οκτώ ήταν τελικά οι αιτήσεις συμμετοχής που κατατέθηκαν στις 21 του μηνός, για τον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φωτοβολταϊκών διαγωνισμών σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Πρόκειται για τον πρώτο αυτού του είδους που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αφορούν συνολικά 637,78 MW. Όπως είχε προβλέψει το ρεπορτάζ του energypress, η συντριπτική πλειοψηφία των έργων για τα οποία υποβλήθηκαν αιτήσεις είναι φωτοβολταϊκά.

Η διαδικασία εξέτασης των συμμετεχόντων, όπως και τα υπόλοιπα στάδια της ανταγωνιστικής διαδικασίας, θα ακολουθήσουν σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Προκήρυξη της ΡΑΕ.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι με βάση τον κανόνα ανταγωνιστικότητας του 40%, η δυναμικότητα που θα «βγεί» τελικά στο διαγωνισμό της 15ης Απριλίου δεν θα είναι 600 MW, όπως είχε ανακοινώσει η ΡΑΕ, αλλά 456 MW.

Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής πακέτα έργων με κοινό σημείο σύνδεσης στο δίκτυο. Δηλαδή οι συμμετοχές μπορεί να είναι, είτε αιολικά πάρκα, είτε φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 20MW ή φωτοβολταϊκά έργα που έχουν υπαχθεί στο νόμο fast track ή μεικτά έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών με ένα κοινό καλώδιο σύνδεσης στο δίκτυο.

Τον τόνο στη διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων έδωσαν τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα, μερικά εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν ενταχθεί στο παρελθόν στη διαδικασία fast track.

Τα κυριότερα από τα μεγάλα project που κατεβαίνουν στο διαγωνισμό είναι εκείνα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο των 200 MW στην Κοζάνη που έχει από παλιά στο χαρτοφυλάκιό της, της JUWI Hellas για το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW και της Spes Solaris (όμιλος Παναγάκου) που θα κατέβει με δύο έργα συνολικής δυναμικότητας 104 MW που είναι ενταγμένα στο καθεστώς fast track.

 

 

 

 

27 Mαρτίου 2019

energypress