Ολλανδία: Η κυβέρνηση συνασπισμού θα επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ σε πυρηνικά

23 12 2021 | 05:00Thomas Lehnen

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ συμπληρωματικά σε άλλες πηγές ενέργειας, αποκαλύπτει η συμφωνία συνασπισμού που περιγράφει λεπτομερώς τους στόχους της ανανεωμένης κυβέρνησης συνασπισμού για τη νομοθετική περίοδο 2021-2025.

Σύμφωνα με το έγγραφο 50 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη – εννέα μήνες μετά τις γενικές εκλογές – η κυβέρνηση σκοπεύει να «διατηρήσει το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Μπορσέλε ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προσβλέποντας στην ασφάλεια».

Η συμφωνία ανέφερε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την κατασκευή δυο νέων πυρηνικών σταθμών», αναφέροντας ότι η πυρηνική ενέργεια «θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από την εισαγωγή φυσικού αερίου». Αναφέρθηκαν επίσης και άλλοι στόχοι για το κλίμα που σχετίζονται με το σχέδιο Fit for 55 της ΕΕ, όπως η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε δύο ημέρες μετά τη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για Ελευθερία και Δημοκρατία (VVD) του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, των κεντρώων Δημοκρατικών 66 (D66) και δύο Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, της Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης (CDA) και της Χριστιανικής Ένωσης (CU) που ανανέωσαν την κυβέρνηση με τα ίδια κόμματα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για συνομιλίες πάνω στον σχηματισμό συνασπισμού στην ολλανδική ιστορία .

 Οι χώρες της ΕΕ είναι επί του παρόντος χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα, ένα στρατόπεδο υπέρ των πυρηνικών με επικεφαλής τη Γαλλία και συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, και ένα στρατόπεδο κατά των πυρηνικών με επικεφαλής τη Γερμανία.

Η συμφωνία παρουσιάζεται τώρα στο κοινοβούλιο, ενώ η επιβεβαίωση της νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Ρούτε πρόκειται να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία του ως αρχηγός της κυβέρνησης, με την πρώτη του θητεία να χρονολογείται το 2010.

(Thomas Lehnen | EURACTIV.com)

Από KLELIA AVATAGELOU and Thomas Lehnen | Euractiv Greece and EurActiv.com

1