Όμιλος Ηρακλής: Πώς «πρασινίζει» μια τσιμεντοβιομηχανία

Μπορεί μια τσιμεντοβιομηχανία να γίνει «πράσινη»; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι αυτονόητη. Δεδομένου ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες ανήκουν στην κατηγορία των πλέον «επιβαρυμένων» περιβαλλοντικά κλάδων, σημασία έχουν οι προσπάθειες περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματος και οι άλλες δράσεις τους, που θα τις καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο «πράσινες».

Προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσει η ΑΓΕΤ Ηρακλήςμία από τις πιο ιστορικές τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, με διαδρομή 113 ετών, η οποία ανήκει στον Όμιλο Lafarge – Holcim.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο όμιλος Ηρακλής προχώρησε στην εξαγορά της W.A.T.T. Recycling, από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά

Εκτός όμως από τη συγκεκριμένη, στρατηγικού χαρακτήρα, επένδυση, ο όμιλος έχει εισάγει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, τα πρώτα στην Ελλάδα 100% ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος, τα οποία εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην «πράσινη» στρατηγική του για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη διαρκή βελτίωση των επιδόσεών του σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο όμιλος εργάζεται συστηματικά στο «πεδίο 3» εφαρμογής (scope 3) των εκπομπών ρύπων από παράπλευρες δραστηριότητες, που δεν πηγάζουν απευθείας από τον πυρήνα της παραγωγικής του διαδικασίας και προέρχονται από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι οι μεταφορές

Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής αντικατάστασης του στόλου οχημάτων μεταφοράς των προϊόντων με ηλεκτρικά οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου. Μάλιστα, τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος αξιοποιούνται στο The Ellinikon, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Τα φωτοβολταϊκά

Παράλληλα, ο όμιλος Ηρακλής μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα εργοστάσιά του. Ειδικότερα, προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα δύο εργοστάσιά του, στον Βόλο και το Μηλάκι Ευβοίας.

Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικής επιφάνειας 118 στρεμμάτων και συνολικής ισχύος 10.2 MW με στόχο την παραγωγή περίπου 14.000 MWh, που αντιστοιχούν στην κάλυψη αναγκών περίπου 3.500 νοικοκυριών. Τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την προμήθεια και εγκατάσταση των υλικών, καθώς και την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη χώρα για την υψηλή τάση χωρίς ενεργειακό συμψηφισμό, που θα καλύπτει το 5% των ετήσιων αναγκών του ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιανουάριο του 2025, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε πριν λίγες μέρες από το Δασαρχείο Αλιβερίου «Πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα» για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 6.481ΚW, σε ιδιωτική δασική έκταση συνολικού εμβαδού 48.264,75 τ.μ. στη θέση «Μηλάκι» της Δημοτικής Κοινότητας Αλιβερίου, για λογαριασμό της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Το έργο «Olympus»

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τον Δεκέμβριο του 2023 το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund), επέλεξε να χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του έργου δέσμευσης CO2 «Olympus» του ομίλου Ηρακλής. Ήταν μάλιστα μία από τις 17 προτάσεις που επελέγησαν μεταξύ 139 που υποβλήθηκαν συνολικά.

Το έργο αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι, σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS). Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας θα καλύψει με χρηματοδότησή του τα 124,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο, το έργο θα δεσμεύει 1.000.000 τόνους CO2 ετησίως. Έτσι, υπολογίζεται ότι το 2029 o Όμιλος Ηρακλής θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanet ZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)

f