Paris Reinforce : Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020.

05 06 2020 | 20:01

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, για να υποστηριχθεί ο αγώνας για την περιβαλλοντική προστασία. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2020, γιορτάζουμε τη βιοποικιλότητα.

Μόλις πριν λίγες μέρες (στις 20 Μαΐου), ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιοποικιλότητας. Σημείωνε χαρακτηριστικά πως τα τελευταία 40 έτη έχει χαθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού της άγριας φύσης. Ο στόχος μας πρέπει να είναι όχι μόνο να σταματήσουμε τον αφανισμό της βιοπικοιλότητας, αλλά να προσπαθήσουμε να φέρουμε και πάλι τη φύση μέσα στη ζωή μας, εντάσσοντας την προστασία του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή μας πολιτική, ως θεμελιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος PARIS REINFORCE, για την επιστημονική υποστήριξη της διαμόρφωσης εθνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλιματικής πολιτικής, συμμετέχουμε ενεργά στο σχετικό Δημόσιο διάλογο και τις ευρωπαϊκές και εθνικές διαβουλεύσεις που σχετίζονται με τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης, της απολιγνιτοποίησης και της κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιης μετάβασης σε μία κοινωνία χαμηλού άνθρακα.

                  Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Συμμετοχή του PARIS REINFORCE στη διαβούλευση

Το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΣΑΔ-ΕΜΠ), στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PARIS REINFORCE, συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Οι προτάσεις μας αναλύονται στους ακόλουθους 7 άξονες:

  • Κλιματική αλλαγή, εκπομπές και απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης
  • Ενεργειακή ασφάλεια
  • Εσωτερική αγορά ενέργειας
  • Αγροτικός Τομέας

Ανάλυση Ευρωστίας

Μπορείτε να διαβάσετε τον σχολιασμό μας για τη διαβούλευση του ΕΣΕΚ εδώ

Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης


Συμμετοχή του PARIS REINFORCE στη διαβούλευση

Μπορείτε να διαβάσετε το σχόλιο για τη διαβούλευση του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης εδώ. Παράλληλα, μπορείτε να διαβάσετε το ερευνητικό άρθρο μας για μία δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση στη μεταλιγνιτική Ελλάδα εδώΣυμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση για τον Μηχανισμό και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποιες οι επιλογές;»

d

 

d

 

d

Η 1η Ημερίδα Ενδιαφερομένων Μερών του PARIS REINFORCE σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020, στην Αθήνα. Η ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποιες είναι οι επιλογές;» διοργανώθηκε από κοινού από το PARIS REINFORCE, μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φόρουμ «Συγκλίσεις» και έδωσε την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους φορείς από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την αλλαγή του κλίματος, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα!

Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετάσχετε στη διαδικασία διαβούλευσης του PARIS REINFORCE, μείνετε συντονισμένοι κάνοντας εγγραφή στο Συμβούλιο Ενδιαφερομένων Μερών!

 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Νέα Κανονικότητα

Δρ. Χάρης Δούκας, Άρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε ολόκληρες χώρες να μπουν σε καθολικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να παρουσιάσει σημαντική μείωση. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση της καύσης άνθρακα και φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την παραγωγή ηλετρικής ενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σε ηλεκτρονική αναδημοσίευση εδώ

 

 

6 Iουνίου 2020

PARIS REINFORCE