Πέντε Πρίγκιπες, μια Πριγκίπισσα και η κακιά μάγισσα Ραέλω (Παραμύθι για μεγάλα παιδιά)

Πρωτοδημοσιεύτηκε τον Απρίλιο 2002 στο περιοδικό "ΑΝΕΜΟλόγια"

Μια φορά κι έναν καιρό σ' ένα μακρινό Βασίλειο ζούσε ένας Βασιλιάς με τη Βασίλισσα του. Είχαν και δύο παιδιά, τον Πρίγκηπα Ξυλούλη και τον Πρίγκηπα Νερούλη. Σύμφωνα με την παράδοση στο βασίλειο αυτό, οι πρίγκηπες αναλάμβαναν όλες τις  δραστηριότητες του βασιλείου.

Ήταν, θα 'λεγε κανείς, άτομα γεμάτα ενέργεια. Ο Ξυλούλης και ο Νερούλης κάλυπταν όσο μπορούσαν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους και ο λαός έδειχνε ευχαριστημένος.

Μέχρι που το βασιλικό ζεύγος απόκτησε και τρίτο παιδί, τον Πρίγκιπα Ανθρακούλη. Ο οποίος μόλις μεγάλωσε έδειξε πως είχε τα φόντα να αναλάβει τα ηνία από τα αδέλφια του. Δεν άργησε μάλιστα να 'ρθει και τέταρτο παιδί, ο Πρίγκιπας Πετρελούλης. Οι δύο νέοι πρίγκηπες έδειξαν τι θα πει «άτομα γεμάτα ενέργεια». Δεν σταματούσαν καθόλου. Μάλιστα, δημιούργησαν και πολλές νέες δραστηριότητες και ο λαός ήταν ενθουσιασμένος.

Υπήρχε μόνο ένα μικρό πρόβλημα. Οι δύο νέοι Πρίγκιπες κάπνιζαν ασταμάτητα, σαν φουγάρα και γέμιζαν το βασίλειο με στάχτες και καπνό. Στην αρχή αυτό δεν έδειχνε να ενοχλεί κανένα. Χρόνο με το χρόνο, όμως η βρομιά σωρευόταν και το πρόβλημα μεγάλωνε. Το κάποτε ειδυλλιακό βασίλειο άρχισε να θυμίζει σκουπιδότοπο.

δ

Η ατμόσφαιρα ήταν αφόρητη. Οι κατά τα άλλα νομοταγείς και ικανοποιημένοι υπήκοοι άρχισαν να διαμαρτύρονται. Το βασιλικό ζεύγος ζήτησε από τους πρίγκηπες να ελαττώσουν το κάπνισμα και τους ανάγκασε μάλιστα να καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο, αλλά η βελτίωση ήταν ασήμαντη. Η ζημιά στο βασίλειο είχε γίνει και όλο και χειροτέρευε.

Από την άλλη ο Ανθρακούλης και ο Πετρελούλης μέσα από τις πολλές δραστηριότητες, τους είχαν αποκτήσει τέτοια εξουσία, που το βασιλικό ζεύγος δεν μπορούσε να τα βάλει εύκολα μαζί τους.

Το βασιλικό ζεύγος ακολουθώντας τις συμβουλές των βασιλικών συμβούλων, που όμως ήταν πιστοί στους πρίγκηπες, υιοθέτησε έναν άλλο πρίγκιπα τον Πρίγκιπα Αεριούλη, ο οποίος κάπνιζε λιγότερο. Αν και φαινόταν πως ο νέος πρίγκηπας θα έπαιρνε σύντομα ισάξια θέση δίπλα στους άλλους δυο πρίγκιπες, ήταν φανερό πως ούτε αυτός θα έδινε λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης.

Η βασίλισσα απογοητευμένη προσευχήθηκε να της στείλει ο Θεός ένα κοριτσάκι λευκό και καθαρό σαν το φρέσκο χιόνι και ...

Κι ο καλός Θεός της έστειλε την Αιολίνα

Η Αιολίνα από μικρή έδειχνε πόσο σημαντική προσφορά θα είχε στην καθαριότητα του βασιλείου. Όπου πήγαινε όλα έλαμπαν από καθαριότητα, η ατμόσφαιρα μύριζε από αρώματα λουλουδιών, ο ουρανός ήταν καταγάλανος, τα ζωντανά βοσκούσαν ανενόχλητα και κυρίως ο κόσμος που την γνώριζε ήταν ενθουσιασμένος μαζί της.

Κοντά της, μάλιστα, αναθάρρησαν και ο Ξυλούλης με τον Νερούλη. Ιδιαίτερα η Αιολίνα και ο Νερούλης ήταν ένα πολύ παραγωγικό ζευγάρι. Όλοι έλεγαν πως όταν μεγάλωνε σίγουρα όλα θα γινόντουσαν όπως παλιά και οι άλλοι πρίγκιπες, ο Ανθρακούλης, ο Πετρελούλης και ο Αεριούλης θα έμεναν άνεργοι.

Οι πρίγκιπες και οι σύμβουλοι του βασιλιά θορυβημένοι συγκάλεσαν Συμβούλιο του Στέμματος για να δουν τι θα κάνουν.

Η λύση ήταν μία : να μη μεγαλώσει ποτέ η Αιολίνα.

Έτσι πήγαν σε μια κακιά μάγισσα, την γριά Ραέλω και της ζήτησαν να τους βοηθήσει. Η Ραέλω ήξερε πως το αδύνατο σημείο της Αιολίνας ήταν ότι έπαιρνε τη δύναμη της από τον αέρα στα ψηλά βουνά και τους λόφους.

Η Ραέλω ήταν κατηγορηματική: «Οι σύμβουλοι έπρεπε να κλείσουν το «δίκτυο πρόσβασης» της μικρής Αιολίνας στα μέρη που αντλούσε τη δύναμη της και έπρεπε να προσέξουν να μην ανοίξουν κανένα καινούργιο «δίκτυο». Έτσι η Αιολίνα δε θα μπορούσε να παίρνει δύναμη και σιγά-σιγά θα την ξεχνούσαν όλοι.»

Ταυτόχρονα, έπρεπε να προβάλλουν περισσότερο στο βασίλειο τον Αεριούλη, για να ησυχάσει ο λαός. Η λύση αυτή ικανοποιούσε τους τρεις πρίγκιπες. Καλύτερα μοιρασμένη εξουσία, παρά καθόλου εξουσία.

Έτσι κι έκαναν, λοιπόν, κι έζησαν αυτοί χάλια κι εμείς χειρότερα.

s

 

Ιωάννης Λ. Τσιπουρίδης

Απρίλος 2002

 

 

27 Ιανουαρίου 2021